Сградите са построени със средства от социалния фонд към МТСП

В навечерието на втората годишнина от железопътната катастрофа, в Хитрино официално бяха дадени ключовете на 12 нови къщи. Те са изградени с близо 1,5 млн. лева, осигурени от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика.

Общият брой на новите къщи в Хитрино е 23. От тях 11 бяха готови още миналата година, а тази есен са завършени и последните. Сред новодомците в Хитрино е и Николай Цачев.

Двете зими след взрива бай Кольо е без покрив на главата си, сега обаче – неговата къща е готова. И той я харесва. Въпреки че е по-малка от старата и няма селскостопански постройки.

„Не ми е проблем, не ми е никакъв проблем – аз, чисто и просто исках да се прибера в къщата си, да знам, че е моя, че мога да разполагам с него ден, че няма да се съобразявам вече тая зима с някого”, каза Николай Цачев.

Строежът малко се забавил, но заради документални неуредици. Бай Кольо открива обаче една съществена разлика със старата си къща.

„В старата ми къща, където беше, банята и тоалетната бяха навън, а сега – всичко е вътре и това е най-хубавото за моето здраве, защото тука стават големи зими и снегът ще го вдигне горе до прозореца”, радва се мъжът.

Експертиза: Печка е причинила взрива в Хитрино

По време на официалната церемония кметът на Хитрино Нуридин Исмаил посочи, че за такова възстановяване може би биха мечтали други региони, които са преживели бедствия.

„Смея да твърдя – всичко онова, което е загубено от страна на това население, е възстановено в 100%, бих казал дори в повече”, каза кметът.

Според данните на социалния заместник министър Лазар Лазаров за Хитрино от социалния фонд са отчетени и разплатени 3,754 млн. лв. В тези средства влизат средствата за близките на загиналите, лечение на пострадали и ремонти на сгради.

„Ничия земя”: Хитрино след взрива – едно разделено село

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.