Организаторите настояват за засилена защита на жените от ежедневните битови посегателства

Протести срещу домашното насилие се проведоха в София и във Варна. Организаторите настояваха за засилена защита на жените от ежедневните битови посегателства. Според тях, крачка в тази посока ще е приемането на Истанбулската конвенция.

Протестът затоври Орлов мост в София. Демонстрация против насилието над жени спря движението в час пик. Хората запалиха свещи и изписаха на асфалта имената на жертви на тормоз. Те поискаха създаване на база данни за жертвите и извършителите, както и да има национален съвет за борба с насилието.

В протеста участваха и близките на Дарина и бебето Никол, които бяха убити от бащата на детето. 

Събралите се на протеста смятат, че промените в Наказателния кодекс са крачка към промяна, но не са достатъчни и искат цялостна политика за борба с насилието над жени. Едно от исканията им е създаването на Национален съвет за борба с насилието към Министерски съвет.

„Имаше един случай, в който се опита да ме удуши, хвана ме за гушата и ме вдигна на метър над земята и аз си помислих, че това е...свършва. Не бих искала човек да чува как пищи жена, която си мисли, че умира”, разказва жертва на домашно насилие.

„Темата на NOVA”: Капан на страха

Ще я наричаме Мария, защото желае да запазим анонимността й. Била жертва на тормоз и насилие от страна на съпруга й в продължение на 15 години, вярвайки, че нещата ще се оправят.

„Нещата станаха още по-зле, когато остана без работа. Любимият му номер беше да се напие и да ме изхвърли от вкъщи, това му беше като забавление. Имало е случаи толкова силно да ме удари, че изпаднах в безсъзнание – получих комоциум, имах натъртвания по цялото тяло, защото ме е ритал след това”, разказва тя.

Истории за домашното насилие от първо лице (ВИДЕО)

Три пъти подава жалба в полицията. Два пъти й издават заповед за незабавна защита, но продължава да живее с бащата на децата й.

„Обърнах се към Софийски районен съд – това беше преди около 3 години, тогава съдът взе бързи мерки и тогава нещата бяха добре за мен, защото се чувствах защитена. Едни много големи клетви последваха до живот, че той никога няма да прави така, но за съжаление това нещо продължи само една година”, спомня си Мария.

С искане за  създаване на единна база данни в МВР за жертви и извършители на насилие, както и инкриминиране на всички форми на насилие, основано на пола. За това настояват от  Български фонд за жените.

„13-те поправки в Наказателния кодекс са една минимална част от необходимото. Нужни са още разкриване на кризисни центрове и консултативни такива. Изключително важна е превенцията от насилие, никой не говори за това, поне от политическите класи”, заяви Гергана Куцева , Български фонд за жените.

До 5 години затвор за домашно насилие

 „Много жени съзнателно се подвеждат в състояние на безпомощност на своите мъже, защото няма къде да избягат”, обясни Румен Бостанджиев.

Мария успява да се разведе, смята, че системата е тромава, но работи, а преживеният  ужас, остава следи и до днес.

Във Варна се проведоха два протеста – един срещу насилието над жени, и втори – с искания за оставка на правителството. По време на протеста срещу насилието над жени, протестиращите настояха за промени в Закона от защита от домашното насилие, така че да се гарантира защита на жените.

Репортери: Наталия Герджикова, Георги Александров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.