Най-често родителите нямат желание или финансова възможност да ги отглеждат

453 деца са изоставени от родителите си само от началото на тази година. Това отчитат от Агенцията за социално подпомагане. 35 деца са били изоставени още в родилния дом.

Най-често родителите нямат желание или финансова възможност да ги отглеждат. Фактори са също ранната или нежелана бременност, както и наличието на увреждане при детето.

ПО ВАШ СИГНАЛ: Детска градина в Пловдив e блокирана от ремонти

Само през последния месец две майки са избягали от Университетската болница в Пловдив без бебетата си. В първия случай жената е избягала 5 часа след раждането на сина си Илия. Момченцето е шесто дете за майката. Второто изоставено дете се казва Златка и е недоносено. Теглото му е едва 1,5 кг. Децата са в добро здравословно състояние и са настанени в отделението по неонатология. 

"Момиченцето утре ще отиде в приемно семейство. Другото дете ще бъде настанено в приемно семейство другата седмица. Златка е родена недоносена в Първомай. Отглежда се при нас докато достигне необходимите килограми, за да отиде в приемно семейство. В момента е абсолютно здрава", каза началникът на отделението по неонатология в УМБАЛ "Пловдив" д-р Диана Аргирова.

Д-р Аргирова заяви, че родителите на момиченцето не са установили контакт с лекарите. Илия е роден на 21 ноември в Университетската болница. След като е избягала, майката не е потърсила сина си. Момченцето е 19-ото поред изоставено дете в болницата. Приемно семейство вече е заявило желанието си да се грижи за него. 

Болница в Ботевград получи кувьоз от "Капачки за бъдеще"

"Майката на Златка е подписала декларация за пълно осиновяване. Родителите на момченцето също казаха, че ще подпишат такава декларация. След като децата са настанени в приемни семейства предстои да бъдат записани в регистъра за осиновяване", информира директорът на Дирекция "Социално подпомагане" - Пловдив Надя Танева. 

В Пловдив 32 деца са изоставени в родилните домове от началото на годината. Заради големият брой социалните служби набират спешно приемни семейства.

А докторите, които се грижат за бебета, се нуждаят от памперси и дрешки.

Ако желаете да помогнете, може да се свържете с Акушеро-гинекологичното отделение на болницата на следните телефони:  032 905 306, 032 905 405 и 032 905 463.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.