Все пак не получи финансиране на стената по границата с Мексико

Доналд Тръмп опита да изтъргува статута на хиляди имигранти срещу финансиране на стена по границата с Мексико. Президентът на Съединените щати обяви, че предлага на Демократическата партия сделка. Ако опозицията се съгласи да финансира стената с 5.7 милиарда долара, президентът ще удължи с 3 години една от програмите, която пази от депортация имигранти, вкарани в страната като деца.

Тръмп ще предложи компромис по въпроса за имиграцията

​В момента по тази програма около 700 000 имигранти, наричани в Америка Мечтатели, имат право да работят, но не и да станат американски граждани. Още преди публичното обявяване на предложението, демократите казаха, че не са съгласни. Споровете за парите за стената са причината част от федералните служби да нямат бюджет, което държи 800 000 души без заплати вече повече от месец.

Пелоси отмени пътуване до Афганистан заради изтичане на информация от Тръмп

"Втората част от предложението ми е за хората, които имат Временен защитен статут. Това са около 300 000 имигранти, чиито права изтичат. Те също ще имат три допълнителни години, докато Конгресът подготви пълноценен план за имиграцията. Смятам, че планът ни е честен и разумен. Лидерът на мнозинството в Сената е готов да внесе предложението за гласуване", каза Тръмп.

"Не можеш да търгуваш с животите на хората. Те не са разменни монети. И никой не иска тази стена на омразата. Надявам се, че окупаторът на Белия дом ще сложи край на спряното финансиране. А това, от което имаме нужда, е реален дебат как да може хората да се сдобият с гражданство", заяви депутатът от Масачузетс - Аяна Пресли.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.