Парламентът в Атина одобри Преспанското споразумение

Историческо решение на гръцкия парламент.  Депутатите одобриха Преспанското споразумение, което дава съгласие за името Северна Македония. Така, макар и с крехко мнозинство, беше решен продължилият повече от 27 години спор. Това е решаващ момент за пътя на Македония към Европейския съюз и НАТО, затова и първите положителни реакции дойдоха именно оттам.

Размирици пред парламента в Атина (ВИДЕО+СНИМКИ)

Близо 3 десетилетия Гърция отказваше да се съгласи в името на бившата югославска република да има думата „Македония”. Атина налагаше вето на опитите на Македония да се присъедини към Европейския съюз и НАТО. Позицията на Гърция беше променена от сегашното правителство на Алексис Ципрас, което договори Преспанското споразумение със Скопие и успя да го прокара в парламента, въпреки силната съпротива от опозицията.

„Двуличието трябва да спре. 30 години двуличие - на това трябваше да се сложи край. Съмненията, омразата и разделението, които показват националисти и в двете държави, трябва да останат в миналото”, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Повечето гърци не харесват споразумението. Проучвания показват, че между 60 и 70 процента от гражданите са против Преспанския договор. Опасенията са, че Македония може да предяви териториални претенции към Гърция, както и че Скопие си присвоява гръцко културно наследство, твърдейки, че има нещо общо с Александър Македонски.

„Преспанското споразумение изобщо не трябваше да бъде подписвано. Нито пък трябваше да влиза в парламента за ратификация. Това е едно национално поражение. То вече е невалидно в умовете на хората. Договорът е грешка, която нанася обида както на историческите факти, така и на нашата страна”, заяви Кириакос Мицотакис, лидер на опозицията.

Решението на гръцкия парламент дойде на фона на продължаващи протести в Атина и други градове. Демонстрациите на противниците на Договора от Преспа вече няколко пъти прерастваха в сблъсъци с полицията. Размирици имаше и снощи. Арестувани са 130 души. 

Македонският парламент вече ратифицира договора по-рано този месец. Като първа практическа стъпка след одобрението на договора, се очаква Гърция да ратифицира протокол, който одобрява членството на Македония в НАТО. Вероятно това ще стане през февруари.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.