Той е преживял медицинските експерименти, които нацистите са прилагали върху него

През последните дни стотици снимки на хора, които държат надпис "Ние помним" се появиха в социалните мрежи. Всичко това беше подготовка за днес - Международният възпоменателен ден на Холокоста. Сами Стейгман e не просто оцелял от геноцида, а е преживял медицинските експерименти, които нацистите са прилагали върху него.

Международен ден в памет на жертвите на Холокоста

„Роден съм в Румъния, Трансилвания. Когато съм бил на годинка и половина, са ме отвели, заедно с родителите ми, в лагера Могилев-Подолски в Украйна. Прекарали сме там три години. За щастие сме оцелели. И тримата. Въпреки че съм бил оставен да умра от глад. Спасила ме е жена от близкото до лагера село, която носела храна на пазачите. Когато ме видяла, започнала да носи и за мен. Тайно. Рискувайки живота си, спасила моя”, разказва Сами Стейгман.

Днес Сами Стейгман е на 80 години и живее в Ню Йорк. Говори свободно за Холокоста. Не винаги обаче, е било така.

„Какво се е случило с мен в онзи лагер, разбрах едва когато станах на 40. Родителите ми дойдоха вкъщи. А аз бях паднал на пода и не можех да помръдна от болка. Тогава ми разказаха. Започнаха с това, че съм от късметлиите. Защото да бъдеш евреин в онези години и да бъдеш отведен в лагер, се считало за късмет. Означавало, че ще трябва да работиш и поне няма да бъдеш убит веднага, но тъй като дете на година и половина не може да работи, са ме използвали за друго. Провеждали са медицински експерименти върху мен”, споделя той.

Сами знае, че нацистките експерименти с хора не били рядкост. Знае за опитите с близнаци. За експериментите върху кости, мускули и нерви изваждани оперативно без анестезия. За експериментите с отрови и малария. За експериментите върху хомосексуални. Какво точно са правили с него обаче, не знае. Не са обяснявали и на родителите му, когато понякога го взимали от тях. Това, което знае е, че цял живот страда от ужасяващи болки в главата, врата и гърба и живее на болкоуспокояващи. Потвърждението получава в официално писмо през 2004. След проведени изследвания.

Допреди създаването на Израел, евреите не говорели за Холокоста, обяснява Сами. За някои било все още твърде болезнено. Други се срамували. Затова през 2008 си поставил цел - докато е жив, посланието му да достигне до колкото може повече млади хора. Той започнал да изнася лекции на ученици и студенти. Чак тогава осъзнал, колко имал нужда да говори през годините.

"Ние помним" казва Сами. Заедно с още стотици хиляди, включили се в кампанията "We remember". За поредна година дни преди деня, в който си спомняме за Холокоста, социалните мрежи преливат от снимки на хора с този надпис. Половината от населението на планетата не знае, че Холокостът се е случил. Една трета от останалите пък вярва, че Холокостът е просто легенда. Целта на кампанията е да промени това.

Репортер: Ева Костова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.