Парламентът в Лондон подкрепи поправка, която призовава правителството да не излиза от ЕС без споразумение

Ключов вот в Лондон. Депутатите гласуваха серия от поправки за Brexit, след като преди две седмици отхвърлиха споразумението с Брюксел. Британският парламент подкрепи поправка, която призовава правителството да не излиза от Евросъюза без споразумение. Приетото обаче не е задължително за кабинета и той може да не се съобрази с него.
 
Законодателите гласуваха против няколко поправки, включително и внесени от Лейбъристите, които щяха да забавят напускането на Евросъюза. Премиерът Тереза Мей вече обяви, че ще поиска предоговаряне на споразумението с Брюксел. Тази възможност обаче беше отхвърлена от френския президент, който е на официална визита в Кипър. 

Макрон: Сделката за Brexit няма да бъде предоговаряна

Британските депутати отхвърлиха поправка на споразумението с ЕС, призоваваща парламентът да обмисли варианти за предотвратяване на "Brexit без сделка", включително постоянен митнически съюз и втори референдум, предаде БТА.

Поправката, внесена от лидера на фракцията на шотландските националисти в камарата на общините Иън Блекфорд, която изискваше също Шотландия да не бъде извадена от ЕС против волята й, бе отхвърлена с 327 срещу 39 гласа. 

Отхвърлено беше и предложението на Шотландската национална партия, призоваваща правителството да отложи датата 29 март за излизане от ЕС и да не допусне Brexit без сделка.

Отхвърлена беше и поправка към законопроекта за излизане от ЕС, внесена от Доминик Грийв, целяща да даде на парламента по-голям контрол над Brexit , позволявайки на Камарата на общините да обсъжда алтернативи на сделката на премиера Тереза Мей с ЕС.

Британските депутати гласуваха против поправката към законопроекта за излизането от ЕС, внесена от лейбъристката депутатка Ивет Купър, която щеше да даде на парламента правото да отложи Brexit - победа за премиера Тереза Мей, която бе против плана, предаде БТА.

Отхвърлено беше и предложението, внесено от опозиционната лейбъристка депутатка Рейчъл Рийвс, за отлагане на Brexit. 

Депутатите подкрепиха предложение към правителството да замени т.нар. предпазен механизъм за северноирландската граница с алтернативна мярка. Поправката засилва позициите на премиера Тереза Мей, когато се върне в Брюксел да опита да предоговори сделката за Brexit- нещо, което ЕС досега изключва като вариант. Целта на този предпазен механизъм е да бъде избегнато връщането на твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия след Brexit.
 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.