Президентът Николас Мандуро поиска съдействие от Папа Франциск

Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви в понеделник 53 милиона канадски долара (40 милиона щатски) за помощ за венецуелци, страдащи от политическа, икономическа и хуманитарна криза, съобщава БТА.

"Днес Канада прави стъпка напред и и обявява 53 млн. долара за посрещане на най-належащите нужди на венецуелците на място, включително почти 3 млн. бежанци" , обявиТрюдо в Отава.

Гуайдо не изключва военна намеса на САЩ във Венецуела

"По-голямата част от средствата ще бъдат насочени към доверени партньори и съседните страни, за да им се помогне да подкрепят Венецуела и венецуелците", каза още премиерът.

Междувременно венецуелският президент Николас Мандуро заяви в интервю за италианска телевизия, че е изпратил писмо до Папа Франциск и е поискал от него да съдейства за излизането от тежката икономическа криза в страната. 

Мадуро отказва да насрочи нови президентски избори във Венецуела

В разговора с журналисти от италианската телевизия, който се състоял във военна база, той добавя, че е "в услуга на Христовата кауза и че в този дух" е поискал от папа Франциск да съдейства и да подсили диалога с всички свои възможности и желание.
Мадуро заяви, че се надява на положителен отговор.

Той призова Европа да не бъде "повличана от безумието" на президента Доналд Тръмп и да не съдейства за нарастване на вероятността за чуждестранна интервенция.

Протести срещу Мадуро по света, Тръмп не изключва военна намеса във Венецуела (ВИДЕО)

В изказването си от днес презудентът Мадуро обяви и че в сряда започва да събира подписка срещу военна интервенция на САЩ във Венецуела:

"Призовавам венецуелския народ заедно да се обявим срещу заплахата да бъде използвана военна сила от правителството на САЩ. От сряда в цялата територия на страната ще започнат да се събират подписи, които да бъдат предадени в Белия дом така, че тези заплахи да бъдат отхвърлени. Призовавам венецуелския народ да подпише (този документ)", заяви Николас Мадуро. 
 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

Редактор: Иван Иванов