Президентът присъства на представянето на годишния анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в армията

„Модернизацията и развитието на съвременни отбранителни способности остават  предизвикателства пред Българската армия“. Това заяви пред журналисти президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, след като се запозна с годишния анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в армията, в рамките на конференцията на началника на отбраната в София.

Андрей Боцев: 2018 г. беше успешна за Българската армия

Според държавния глава, това са сложни процеси, които изискват тясна координация между военната експертиза и политиците. „Видяхме какъв е ефектът, когато политиците грубо и изключително некомпетентно се вклиняват в едни ясно регламентирани процеси“, посочи Румен Радев. „Виждаме какво стана с другите проекти. Някой да говори вече за корабите, за бойната машина на пехотата, нали трябваше заедно да се движат, в пакет, заедно да се договарят“, запита на свой ред президентът.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Румен Радев заяви, че в момента има пълна неяснота по отношение на финансирането на двата проекта след "това финансово приключение, в което ни вкараха политиците по отношение на изтребителя". "Очаквам новия, макар и закъснял, стратегически преглед на отбраната да даде по-голяма яснота относно процесите на планиране, относно нивото на амбиция и постигане на баланс между предизвикателства, задачите, ресурсите и хора", добави президентът.

Като важен акцент в представения анализ държавният глава открои воденето на съвременна пълноценна бойна подготовка, както и останалите т.нар. малки като финансови средства, но, по думите му, огромни като значение модернизационни проекти, без които не може да бъде гарантирана мобилност, осигуреност, съвместимост и работа в единно информационно пространство на всички елементи на системата на отбрана.

Снимка: Олег Попов, NOVA

Помолен да коментира думите на премиера, че специално за нуждите на ВВС през последните години са купувани само транспортни самолети, вертолети, с които генералитетът да избяга при евентуална война, държавният глава Румен Радев заяви, че намира това за несполучлива шега. „Българската войска много пъти е спасявала българската държава, докато политици неведнъж са я проваляли. И ако офицерите днес нямат самочувствието да възразят на това оскърбление, то е защото от години са били поставяни в унизително положение от политиците - дори съвсем неотдавна, когато генералите стояха прави в Министерски съвет, докато седналите министри гласуваха парите им“, категоричен беше президентът.

В допълнение държавният глава изрази надежда, че премиерът пази приятни спомени от стотиците часове, които е прекарал на борда на военнотранспортните хеликоптери и самолети.

Пред журналисти президентът сподели, че е благодарил на ръководството на Министерство на отбраната за постигнатите през изминалата година успехи по отношение пречупване на негативната тенденция за увеличаване на некомплекта в личен състав, за проведените множество успешни учения, както и за отделените средства за поддържане на техниката и въоръжението. „На вниманието остава рискът за летателния състав. Тази година негативната тенденция за намаляване на нальота не може да бъде преодоляна“, посочи още Румен Радев.

На конференцията в София присъстваха заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, висшият команден състав, генерали и офицери от видовете въоръжени сили, национални представители в командните структури на НАТО, Европейския съюз и структури на силите на НАТО от Балканския регион, директори на дирекции в Щаба на отбраната и Министерството на отбраната, началници и командири на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
Редактор: