Вижте кои са новите носители на всички статуетки

"Зелената книга" с участието на българския актьор Димитър Маринов е големият победител на 91-вата церемония по раздаването на най-престижните отличия в света на киното - "Оскар". Лентата беше обявена за най-добър филм, а статуетките на екипа връчи холивудската звезда Джулия Робъртс.

СНИМКИ ОТ НАГРАЖДАВАНЕТО ВИЖТЕ ТУК

Оливия Колман и Рами Малек грабнаха „Оскари” за най-добра актриса и най-добър актьор. Колман беше отличена за ролята й на кралица Анна Стюарт във филма „Фаворитката”, а Малек грабна статуетка за превъплъщението си във Фреди Меркюри в „Бохемска рапсодия”. 

СНИМКИ ОТ ЧЕРВЕНИЯ КИЛИМ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ТУК

За най-добър режисьор беше отличен Алфонсо Куарон за филма „Рома”. 

Снимки: Getty Images

Церемония по връчването на наградите "Оскар" в Лос Анджелис започна с изпълнение на "Куин" с Адам Ламбърт, които разтърсиха залата с парчетата We will rock you и We are the champions. 

Веднага след това беше връчена и първата статуетка - Реджина Кинг за най-добра актриса в поддържаща женска роля за изпълнението й във филма „Ако Бийл стрийт можеше да говори”. 

В категорията "Най-добър актьор в поддържаща роля" триумфира Махершала Али за превъплъщението му в пианиста Дон Шърли в филма "Зелената книга".

Звездата на световната музикална сцена Лейди Гага спечели "Оскар" за най-добра оригинална песен за "Shallow" от филма "Роди се звезда". Певицата прие статуетката със сълзи в очите. Малко по-рано тя и екранният й партньор Брадли Купър изпълниха песента на сцената на "Оскарите" и изправиха публиката на крака.

Призът за най-добър документален филм отиде при "Free Solo". Той е посветен на катерача Алекс Хонълд - единственият в света, искачил без въжета скалата Ел Капитан в националния парк Йосемити в САЩ.

Екипът Грейк Кенън, Кейт Биско и Патриша Декейни грабна „Оскар” за най-добър грим и прически за филма „Вице”.

Отличието за най-добри костюми отиде при Рут Картър, дизайнер на „Черната пантера”.

"Най-после, дадоха ми го. Доста си почаках... Благодаря за това, че давате възможност на жените да бъдат напред... този Оскар е за 90-годишната ми майка в Масачузец. Майко, ти си истинският супергерой за мен", каза Картър.

Дженифър Лопес и Крис Евънс връчиха наградата за най-добри декори. Грабнаха я Хана Батлар и Джей Харт за „Черната пантера”. Това е първата номинация за Батлар, която е и първата афроамериканка номинирана в тази категория. За Джей Харт е трета номинация и първи „Оскар”.

За операторско майсторство „Оскар” грабна Алфонсо Куарон, който освен режисьор, е и оператор на филма „Рома”. Той спечели и приза за най-добър чуждоезичен филм.

Призовете за звуков монтаж и за звуков микс грабна лентата, разказваща живота на легендата Фреди Меркюри „Бохемска рапсодия”. Филмът отнесе още една статуетка - в категорията за най-добър монтаж за работата на Джон Отман.

Като най-добър анимационен филм беше отличен "Спайдър-мен: В Спайди-вселената". Той е фокусиран върху Майлс Моралес - героят, който има сили, близки до тези на Спайдърмен, но е способен да става невидим и да изстрелва отровно жило, с което да парализира враговете си.

„Оскар” за късометражен анимационен филм взе „Бао”, а за късометражен документален – „Точка. Край на изречението”.

Призът за най-добри визуални ефекти отиде при "Първият човек". А за най-добър игрален късометражен филм – при „Skin”. 

Наградата за най-добър оригинален сценарий отиде при „Зелената книга”, а за най-добър адаптиран сценарий – при „Черен в клана”.

Шведският композитор Лудвиг Горансон беше отличен в категорията "Най-добра оригинална музика" за работата си в "Черната пантера".

ВСИЧКО ЗА "ОСКАРИТЕ" ЧЕТЕТЕ ТУК

Зрителите могат да преживеят отново най-дългоочакваното и бляскаво събитие във филмовите среди – връчването на наградите "Оскар" за 2019, този понеделник, 25 февруари, от 21.00 ч. по на KINO NOVA. След като излъчи на живо церемонията на 91 филмови награди на Академията, филмовият канал ще покаже отново пълния запис на събитието тази вечер и феновете на киното  ще могат да се потопят в емоцията с най-интересните моменти, ексклузивни интервюта и репортажи в ефира на KINO NOVA. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.