Военният бюджет на страната е равен на 2% от нейния БВП

Полша заяви в четвъртък, че ще похарчи 49 млрд. долара до 2026 г. за модернизиране на въоръжените си сили. Това включва закупуването на изтребители, хеликоптери и подводници. Новото оборудване ще бъде разположено главно в източната част на Полша - източния фланг на НАТО.

"Ние знаем как да модернизираме военните в Полша и ще го направим!", написа в Туитър министърът на отбраната Мариуш Блашчак. Той заяви, че планираните покупки включват подводници, морски хеликоптери, системи за въздушна отбрана и 32 нови изтребители от пето поколение, които да заменят руските самолети.

Вицепремиерът Захариева разговаря с полския си колега във Варшава

Блашчак не уточни кога ще бъдат направени покупките. По-рано този месец САЩ и Полша подписаха споразумение Варшава да закупи американски мобилни ракетни установки на стойност 414 млн. долара. През март миналата година Варшава подписа договор за 4,75 милиарда долара за закупуване на американска противоракетна система „Пейтриът“.

Правителството на Полша настоява САЩ да отворят постоянна военна база в европейската държава. Близо 5000 американски войници вече са разположени на ротационна основа като част от операциите на НАТО.

Полска фирма произвежда революционни слънчеви панели

Според полски медии следващият месец Полша очаква посещение на заместник-министъра на отбраната на САЩ Джон Руд, където ще обяви план за важен команден центъра на САЩ в Полша. Военният бюджет на Полша е равен на 2% от нейния БВП.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 

Редактор: