Темата коментират журналистът Тоня Димитрова и преводачът Рой Хил

Театър. Предателство. Катастрофа. През изминалата седмица Brexit беше наречен с най-различни имена. В публичното пространство и на политическата сцена отново се завъртяха всякакви сценарии.

„Не мисля, че има някакъв повод за сериозно притеснение за чужденците във Великобритания. И преди България да влезе в ЕС, те си бяха добре там. И след потенциалното излизане на Великобритания от ЕС, не мисля, че ще има някакви сериозни промени в техния статут”. Това коментира в студиото на „Събуди се” преводачът Рой Хил.

Найджъл Фараж стартира поход срещу вота на отлагане на Brexit

„Никой, нито в Европа, нито в Лондон не би рискувал да постави на карта толкова хиляди човешки животи. Вече бяха предприети стъпки и от страна на Европейския съюз, и от страна на Великобритания за запазване на техните права. Европейският парламент тази седмица гласува серия от мерки, с които ако имаме случай на Brexit без сделка, да не се ограничи пътуването между Великобритания и ЕС, както и хората да не изгубят временно статута си”, коментира журналистът Тоня Димитрова.

Според нея няма основание за притеснение нито за българите във Великобритания, нито британците в Европейския съюз. „Резултат от всичко е, че много българи отиват там преди датата на Brexit, за да могат да се регистрират и да имат право на престой във Великобритания след напускането”, каза още тя.

Западният печат за ситуацията около Brexit

„Като цяло хората са притеснени заради тази несигурност. Резултатът от всичко е, че много бизнеси напуснаха Англия, много хора си тръгнаха предварително. Тяхната система остана без много от висококвалифицираните си кадри. В болниците много от сестрите си намират работно място другаде. Идеята на Brexit беше да се изгонят мигрантите, а по-скоро се постигна обратния ефект. Но пък вече има наплив от хора и от трети страни, които се надяват да намерят своята ниша там”, коментира още Рой Хил. 

Според Тоня Димитрова и Рой Хил не се очаква наплив към България след датата на напускане. „Това, което ни показва всичко досега е, че може би подходът на Мей за твърд Брекзит е погрешен”, коментира Тоня Димитрова.

Още по темата гледайте във видеото!

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.