Тя ще бъде изложена в храм „Рождество Христово”

Икона от Света гора, смятана за чудотворна, пристигна в София. Тя е точно копие на иконата на Богородица Всецарица. През следващите дни ще бъде изложена в храма "Рождество Христово".

В този час започва молитвено бдение до иконата, което се очаква да продължи до 2 през нощта. Десетки миряни обаче дойдоха тук още в късния следобед, за да посрещнат чудотворната икона.  Вярва се, че тя оказва благотворна сила върху тежките заболявания – затова и често свещеници в християнския свят носят нейните копия в болничните отделения - при пациентите, които не могат да станат от леглата си.

Копие на чудотворна икона пристигна в "Св. Александър Невски"

Малко преди залез слънце миряните се стекоха в двора на храма в очакване на една от най-големите светогорски светини. Иконата е уголемено копие на оригинала, който се пази в Атонския манастир. Богородица е изобразена в алена одежда и седнала на царски трон. От лявата ѝ страна е Младенеца, а зад гърба ѝ стоят архангелите Михаил и Гавриил.

Вярва се, че Всецарица има силата да изцерява от най-страшните и нелечими болести, познати на човечеството. Такива бяха и молитвите, отправени към нея днес. А когато болният не може да стигне до иконата,бтя отива при него. В последния ден от престоя си Всецарица ще бъде занесена и в столичната онкология.

„Посланието - да престанем да враждуваме по между си, за да не враждува и Бог с нас. 07:58 Живеем в момента във времето на великия пост - време, което църквата ни е отделила за покаяние”, коментира архимандрит Никанор. Според поверията иконата помага и на пристрастените към алхолол, наркотици и хазарт да се избавят от пороците си. Но само ако вярата им е жива.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.