Самият аз бях свидетел на поне две изборни манипулации в България, каза още Плевнелиев

"Голямата битка на предстоящите европейски избори не е между леви и десни, между „Левски“ и ЦСКА, както и между БСП и ГЕРБ, а е демократи срещу националпопулисти. Трябва да си даваме сметка днес, че в отбора на националпопулистите в България играе президентът Радев." Това заяви президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев, предаде БГНЕС. Плевнелиев откри конференция на тема: „Заплахите от външна намеса: Избори за Европейски парламент 2019“, организирана от Европейския съвет по външна политика, Председателството на Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент у нас.

Според Росен Плевнелиев в България се надига вълна от популизъм, а хората започват да вярват в силните деня, които ще решат всички проблеми. „Какво реши движението „Пет звезди“ в Италия, което е на власт в Рим вече 5 години? Един невероятен популист, който знаеше как да говори на народа. И говореше същите неща, които говори Корнелия Нинова и президентът Румен Радев. Едно към едно – ето го там този елит, който е корумпиран и за нищо не става”, заяви Плевнелиев в речта си. „Нека си даваме сметка между популизъм и демократичен подход“, призова той.

Относно бъдещото на ЕС Плевнелиев заяви, че не е привърженик на идеята за Съединени европейски щати, защото според него тя няма да сработи, а за силен съюз на силни национални държави. „Чакат ни решителни избори. Тези избори ще трасират бъдещото на ЕС“, смята той.

В речта си Росен Плевнелиев засегна и темата за опасността от манипулация на предстоящите евроизбори. „За съжаление се нагледахме на предизборни манипулации. Те се случиха както вътре в България, а като държавен глава аз бях свидетел, но и в глобален аспект“, подчерта той, а за пример даде последните избори в САЩ и Франция, кампанията за Брекзит, както и кражбата на лични данни на депутати от германския Бундестаг.

„Самият аз бях свидетел на поне две изборни манипулации в България, които никога не трябва да забравяме. В единия случай аферата се казва „Костинброд” – тотално антиконституционно действие на журналисти и политически лидери. В деня на размисъл, когато всички трябваше да бъдат оставени да вземат своето отговорно решение за кого да гласуват, цяла България се събуди с отвратителна по своя мащаб предизборна манипулация”, припомни Плевнелиев. „Вторият случай е най-голямата кибератака, инициирана от външното разузнаване на Русия и извършена от групата Fancy Bear, за която има доказателства, че е част от руското военно разузнаване“, допълни още той, визирайки местните избори през 2015 година, успоредно с които се проведе и инициираният от Плевнелиев национален референдум.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.