Ася е твърдо решена да завърши средното си образование, въпреки трудностите

Историята на Ася от родопското село Стърница развълнува цяла България. Момичето е почти парализирано от 3-годишна възраст, когато претърпява тежък инцидент. Въпреки че не може да ходи самостоятелно, тя може да плете с помощта на краката си. А днес прекрачва училищния праг отново, за да получи средно образование - единственият път за сбъдване на мечтата й - да си намери работа.

Преди време Ася беше затворник на собствения си дом, защото нямаше количка, с която да се придвижва, и до къщата й нямаше път. Тя и още десетки хора бяха излъгани от некоректен зъболекар, заради когото Ася нямаше зъби. Тогава група журналисти й се притекоха на помощ. Днес тя се усмихва без притеснения и излиза навън, макар и само до ореха пред къщата.

Жителите в село Стърница са малцина, а приятелите на Ася са виртуални - в социалните мрежи. Когато има нужда да говори с някого, момичето говори на цветята. От миналата година е ученичка в училището на близкото село Баните. Започва да учи отново, след като вижда програма за работа за хора с увреждания към бюрото по труда. От общината й отговарят, че за да бъде наета на работа, трябва да има завършено средно образование, а тя е учила само до 8 клас. До четвърти майка й я носи на ръце до училището в Стражица. Основното си образование завършва благодарение на учители, който идват в дома й, за да й преподават.

Още за историята на Ася гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.