Не погребвайте надеждата, призова папа Франциск

На 21 април католиците честват Възкресение Христово. Площад „Свети Петър” е готов за Великденската служба. От рано сутринта поклонниците се редят в очакване да заемат място на площада пред базиликата, която бе превърната в своеобразна градина. 55 000 лалета и орхидеи, дар от Холандия и Словения я украсиха. По украсата работиха десетки цветари експерти.

Православната църква отбелязва Цветница

Очаква се папата да поздрави католическия свят с Възкресение Христово.

На снощното бдение папа Францис се появи в „Свети Петър” по много символичен начин. В потъналата в мрак катедрала папата влезе само с една запалена свещ с благословен огън, а търсеният символ бе победата на светлината над мрака чрез Христовата жертва.

Папата започна с цитат на американската поетеса Емили Дикинсън: „Не може да разберем колко сме високи, докато не се опитаме да се изправим”.

Каза още, че парите не са най важното и призова християните да преодолеят предубежденията.

„Не погребвайте надеждата” , каза още папа Франциск.

Над сто хиляди са поклонници, които ще могат да присъстват на Великденската служба на площада, а за празника във Вечния град се стекоха над милион посетители.

Кулминацията на празника ще бъде традиционното послание „Урби ет орби”- "Към града и света", което Франциск ще отправи от Ватикана.

Информация: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.