Разследването е по подозрение в "колективно оскърбяване на представители на властта"

Парижката прокуратура започна разследване във връзка с дочутите в събота призиви от протестиращите "жълти жилетки" към полицаите да извършват самоубийства, предадоха Асошиейтед прес и БТА. 

Нова събота на недоволство на "жълтите жилетки" (СНИМКИ)

Според телевизионния канал Бе Еф Ем разследването е по подозрение в "колективно оскърбяване на представители на властта". В събота, по време на поредния седмичен протест на "жилетките", репортери на АП чули някои от демонстрантите в Париж да подвикват "Самоубийте се!" по адрес на полицаите, използващи сълзотворен газ и гумени куршуми, за да предотвратят улично насилие от страна на тълпата. 

Полицейските синдикати остро осъдиха подобни призиви от страна на протестиращите, като ги нарекоха "неприемливи" и обидни на фона на зачестилите самоубийства сред полицаите. Вътрешният министър Кристоф Кастанер ги нарече възмутителни и обеща подкрепа за полицаите и техните семейства, които са подложени на допълнително напрежение поради насилието, към което прибягват някои от протестиращите по улиците, и с което те се опитват да провокират пазителите на реда. 

По данни на канала Бе Еф Ем, цитирани от ТАСС, 29 френски полицаи са се самоубили от началото на 2019 г. Според синдикатите една от главните причини за това тъжно явление е постоянния стрес по време на работа и ненавистта на част от населението. 

В същото време синдикатът на френските журналисти и асоциацията "Репортери без граници" осъдиха днес действията на полицията срещу медийни представители по време на вчерашния 23-ти по ред съботен ден на протести. Шефът на синдиката Венсан Лание съобщи за редица задържания на журналисти и други инциденти. Един от задържаните - Алекси Краланд, бил задържан под предлог, че телевизионната му камера "може да послужи като оръжие" според полицаите. Те му отнели защитния шлем, защитните очила и наколенките, които след това били унищожени по указание на съдия. Вестник "Фигаро" съобщи, че негов журналист също е станал прицел на полицейски атаки. 

Редица репортери се оплакват, че по тях преднамерено са стреляли с гумени куршуми от специални полицейски пушки. Журналистка е получила сериозна рана на лявата си ръка от такъв куршум на Площада на републиката, твърдят свидетели. 

"Не можем да не си зададем въпроса, не е ли това свързано с опити да бъдат сплашени фоторепортерите, които отразяват протестите", запита риторично по този повод Венсан Лание. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.