Производители искат оставката на земеделския министър

Биопроизводителите на протест. Българска асоциация "Биопродукти" отново организира протест, след като нито едно от исканията им не е било изпълнено. Преди дни те се събраха пред сградата на земеделското министерство и поискаха оставката на ресорния министър Румен Порожанов. Браншът недоволства заради нова наредба за биологичното производство, с която се въвеждат много високи изисквания както към производителите, така и към фирмите, които ги сертифицират.

"Настоящият протест не е следствие на въведена на една или друга наредба, законов или подзаконов нормативен акт. Той е поради липса на цялостна политика и стратегии за развитие в селското стопанство. Недопустимо е да се внасят плодове и зеленчуци под нашата себестойност. Ние сме неконкурентно способни", каза Чавдар Маринов от Българска асоциация на производителите на плодове и зеленчуци.

Маринов заяви, че е „престъпление в магазините да няма български плодове и зеленчуци”. Според него спешната промяна и реформа е наложителна. По думите му е задължително „хоспитализирането” на производство на плодове и зеленчуци, както и закупуването на оборудване за „реанимация”.

Милен Стоянов от Българска асоциация биопродукти настоява за оставка за министъра поради хаоса в биоземеделието. "Става дума за начина, по който се случва всичко това нещо. Политиката е сгрешена", каза Стоянов.

„Това, което България и правителството прави, е подпомагане. Проблемите в биологичното земеделие ги имаше и в момента, в който застъпихме през 2017 г. Започнахме да ги решаваме, засилихме контрола, започнаха да се отнемат лицензи. Имат конкретни бележки – една от тях е намаляване на пробите, няма да ви казвам до каква степен. Защото намаляването на пробите е риск за потребителя”, заяви в предаването „Здравей, България” земеделският министър Румен Порожанов.

„По отношение на плодовете и зеленчуците много разговори са водени. В плодовете и зеленчуците се получават между 5 и 8 вида субсидии, които са в различни схеми”, обясни Порожанов.

„Прави се позволеното, лимитът, който имаме по закон в държавния бюджет. Разходват се приоритетно за чувствителните сектори”, допълни земеделският министър.

„Днес имаме поредния съвет за плодове и зеленчуци. Такива срещи не са спирали през цялата година”.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.