В 1500-годишна човешка вкаменелост откриха съдържание на цяла змия

Археолози направиха зашеметяващо откритие, когато в 1500-годишна човешка вкаменелост откриха съдържание на цяла змия. Змията, почти сигурно някакъв праисторически вид гърмяща змия, е била погълната без каквото и да е готвене или предварителна обработка.

Предполага се, че е консумацията й е част от религиозен ритуал или евентуален облог, съобщават Дейли Стар и БГНЕС. Ето защо случаят е отнесен до древни пещерни хора. Поглъщането на отровни животни като забавление е много типично за тях.

Колко умни са били неандерталците?

Екипът, ръководен от археолога Еланор Сондърман от Тексаския университет A&M, преразгледа колекция от копролити - вкаменелости от екскременти - които са били събрани от обекта Конехо в Пекос Каньонланд в Югозападен Тексас.

Една от пробите се откроила, защото съдържала не само цял гризач, погълнат без готвене или дори одиране на кожата, но и цяла гърмяща змия, погълната заедно със зъбите й. Фосилите са отпреди около 1500 години.

И хората преди милион години са боледували от рак

По-специално костите, люспите и зъбите на змията от семейство Viperidae също са се съдържали в копролита, което е първото пряко археологическо доказателство за познатата на изследователите отровна консумация на змии.

Останките са на група ловци-събирачи, известни като Ancestral Puebloans. Те са били древна индианска култура, живяла в части от сегашните Юта, Аризона, Ню Мексико и Колорадо. Те процъфтявали в Югозападна Америка за около 4 или 5 000 години, преди постепенно да бъдат заменени от племената навахо. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.