Загубата след аферата от Ибиса за АНП е с 2,2%

Ясна победа за Австрийската народна партия /АНП/, сочи прогноза, базирана на анкети, направени в днешния ден от Австрийското обществено радио и телевизия ОРФ, Австрийската осведомителна агенция АПА и частната телевизия АТФ, цитирани от БТА.

Партията на Курц получава 34,5 % от гласовете и е ясен победител със 7,5 % повече от миналите избори за Европейски парламент, сочи анкетата.

Изборите в Австрия - белязани от скандала от Ибиса

Австрийската социалдемократическа партия губи половин процент в сравнение с миналите избори и с 23,5 % се нарежда на второ място. Аферата от Ибиса се отразява с 2,2 % минус на Австрийската партия на свободата, която получава 17,5 % от гласовете. „Зелените” печелят прогнозни 13,5 % и губи един процент. НЕОС запазва своите осем процента от гласовете на далите своя вот австрийци, става ясно още от проучването.

Себастиан Курц - мълчаливият канцлер, отслабен от "Ибисагейт"

Според първи коментари АПС губи по-малко от очакваното. Ако прогнозата се запази, от 18-те парламентарни кресла, с които разполага Австрия в Европейския парламент, АНП ще получи девет /плюс два/, АСДП запазва своите пет мандата, АПС губи един мандат и ще разполага с три мандата, Зелените ще загубят един депутат и ще разполагат с два мандата, НЕОС ще има както досега един парламентарист в Европа.

Резултатите след преброяване на гласовете ще станат известни в 23 ч. тази вечер.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.