Втори ден темата за Западните Балкани остава ключова по време на дебатите в Познан

София - домакин на срещата на върха на държавните лидери през 2020 г. Това беше договорено в Познан на срещата на инициативата „Берлински процес”. Заедно със Северна Македония, страната ни поема над 30 общи събития и конференции.

Държавите от Западните Балкани трябва спешно да започнат действия в няколко основни посоки и след това да пристъпят към разговори за членство в ЕС. На първо място – край на конфликтите между отделните народи в района. На второ място – изчистването на спорните исторически моменти.  

Втори ден темата за Западните Балкани остава ключова. Държавните лидери отбелязаха, че алтернатива за региона няма, а бъдещето е ясно- Европа.

„Западните Балкани са шест държави, които са обградени само от ЕС. Те са вътре в ЕС и в прекия, и в косвения смисъл на думата”, каза премиерът Бойко Борисов.

А след полското председателство, сега  начело на инициативата „Берлински процес” застава България, заедно с Република Северна Македония.

„За нас ще е чест да сме съпредседатели с нашата приятелска Република България. Моята земя, моят народ беше подготвен дори да смени името на нашата земя. Това е още едно доказателство, че мястото ни е в Европейския съюз”, каза премиерът на Северна Македония Зоран Заев.

„Преди мен изобщо не сме били член. Миналата година ни поканиха в Триест като гости. Ангела Меркел ми каза: „Бойко, защо не дойдеш!” Тогава се разсърдиха и гърци и румънци. След една година ни дават да го председателстваме. В София ще са премиерите, в Скопие външните министри”, обясни Борисов.

Дачич в Познан: Лидерите на ЕС говорят против разширяването

Идеята, която се чу в Познан е най-късно до месец октомври Европа да започне преговори с Албания и Северна Македония. Евентуалното присъединяване на 6-те балкански държави щяло да гарантира сигурността на региона. 

Борисов в Познан: Ключовата дума е доверие - за това трябва да работим (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Чудесно си даваме сметка ,че отношенията в Западните Балкани са обременени исторически. Днес също имаше подобни моменти, но се стараем да приканваме страните към диалог”, заяви министър- председателят на Полша Матеуш Моравецки.

Полският президент: ЕС против разширяване означава дестабилизация на Балканите

Не липсват и подводни камъни, особено между Сърбия и Косово. За пример обаче били отношенията между България и Северна Македония. 

„Аз не познавам никого, който да не се възхищава на Северна Македония и на България. Аз съм оптимистично настроена и гледам с оптимизъм към есента”, посочи германският канцлер Ангела Меркел.

Меркел: Процесът на сближаване на Западните Балкани с ЕС трябва да бъде улеснен

Премиерът Борисов обяви,че спорните моменти в историята, трябва да бъдат изчистени до есента.

Борисов и Заев имаха отделна среща на четири очи, която беше предавана на живо във Facebook.

 

А в социалните мрежи, премиерът се похвали, че преди  Срещата на върха е успял лично да покаже снимки на Тереза Мей, Ангела Меркел и останалите му колеги от разбитата в четвъртък фабрика за нелегални цигари до Пловдив. 

Премиерът Бойко Борисов получи официална покана от Зоран Заев на 1 август  двете държави да отбележат годишнина от подписването на Договора за добросъседство и заедно да се поклонят пред Паметника на Гоце Делчев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.