Има ли опасност да се повтори природното бедствие?

Силната буря, която отнесе Северната част на Халкидики, е била предизвикана от мощен циклон, който за много кратко време, подсилен от силно загретия въздух над морето и сушата, връхлита полуострова.

Кои са най-уязвимите от опасни явления места по света и как да се предпазим, в случай, че попаднем в подобна буря по време на почивката си?  От Китай, през Сибир до Съединените щати - природата постоянно ни показва, че никак не се шегува.

Мощна буря в Северна Гърция взе 7 жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

За последните 20 години над 500 000 души са станали преки жертви на опасните явления по цял свят. В класацията на най-потърпевшите страни 10 от 10 са островни или крайбрежни държави.

„Цялото световно крайбрежие е чувствително. Ние се намираме в четвъртото преселение на народите , т.е. от вътрешността на континента към крайбрежието. Това е и човешката намеса. Ние строим на брега, ние строим в реката и природата е безсърдечна. Тя се проявява така, както се е проявявала години наред и това, което ние сме построили по нейния път, го помита, смята климатологът проф. Георги Рачев.

В този смисъл това, което се случва в Гърция никак не е случайно.

„С тези морета, полуострови, острови - сложният характер на Балканския полуостров създава понякога изключително благоприятни условия за създаване на такива мощни бури”, каза още проф. Рачев.

Според представителите на „Грийнпийс” у нас, светът се намира в климатична криза.

„Имаме по-малко от 12 години да предприемем истински мерки, които могат да ни помогнат за това да не надвишим температурите до 1.5 градуса до 2050 г., което, според учените, е едно безопасно повишаване на температурите”, обясни Миглена Антонова от „Грийнпийс” - България.

В по-близко бъдеще, ако ни предстои пътуване към Гърция, добре е да следим внимателно прогнозата за времето. В случай на буря от Българския червен кръст препоръчват следните стъпки.

„Постарайте се да напуснете възможно най-бързо водния басейн, в който се намирате или морето и да се придвижите до брега. Добре е при такава буря или ураган, човек да се скрие в приземно помещение и там да изчака”, обясняват от БЧК.

Добре е да стоим далеч от дървета и метални конструкции, да изключим всички уреди, да ограничим говоренето по телефона, както и да приготвим документите си накуп в найлонов плик. Това, в комбинация с вода, храна и телефон ще ни помогне да преживеем по-лесно опасните прояви на природата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.