Жителите на града излизат на нов протест в понеделник

Уволнение след протести във Велинград. След протестите последва скоростно уволнение на управителя на местното ВиК дружество.

Кризата с водоснабдяването  изкара  жителите на курортния град на протест пред  общината тази сутрин.

Засегнати са около 8 хиляди семейства в най-големия квартал на Велинград “Каменица“. Чешмите в домовете по някога пресъхват по 4-5 дни. За да се реши проблемът, трябва цялостна подмяна на остарелия водопровод. Пари за това общината няма.

Изнервени, че повече от четири дни са оставени без питейна вода, жители на Велинград излязоха на протест пред общината. За хроничната липса на водоснабдяване обвиниха местната власт. „Искаме като се пуснеш чешмата да има вода. Искам като си включиш пералнята да знаеш, че тази пералня ще изпере. А не да се притесняваш, че водата ще спре и тя ще се развали”, коментира Бойка Кирилова.

Едно от засегнатите домакинства е и семейство Калпазанови. Преди две ечери търпението им се изчерпало и заедно с още 40 души решили без предупреждение, незаконно да блокират пътя към града, но полицията ги избутала.

„Проблемът с водата е от доста години. Поне 10. През два дни в „Каменица” няма вода”, коментира един от протестиращите.

Арест след протест във Велинград

А други обясниха, че всеки ден отиват с туби да наливат вода от други места. Има и семейства, които нямат достъп до живителната течност по три дни. Това затруднява бита на хората.

Причините за кризата оповести кметът на СПА столицата на Балканите Костадин Коев. „Първата причина е, че преди няколко дни имаше авария на довеждащ водопровод. Той се намира в изключително труден терен в гората. Действително в квартал „Каменица” има проблем с водата. Той обаче не е от вчера, той е от десетилетия. Основната причина е довеждащата инфраструктура – довеждащите водопроводи. Тя е правена в периода 1960-1967 година”, обясни градоначалника и допълни, че мрежата е амортизирана.

А през предишния програмен период е изпусната възможността за изграждането на т.нар. воден цикъл. Недоволните са категорични, че ще продължат с протестите.

„Оставката ми стои на бюрото на господин кмета от 10 май. Днес вода в домовете на хората има. Но в понеделник те отново излизат на протест”, обясни  Георги Мяшков,  управител на ВиК - Велинград.

Хотелите нямат проблем с водата, тъй като се захранват от друг източник.

Днес вода в домовете на хората има. В понеделник обаче жителите на Велинград отново излизат на протест. 

Повече по темата вижте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си