Голям народен събор и тази година ще събере много българи в родния му град Карлово

Честваме 182 години от рождението на Апостола на свободата - Васил Левски.

Голям народен събор и тази година събира много българи в родния му град Карлово. Честванията започнаха в 09:00 с отслужване на света литургия в храма „Свети Николай”.

За първи път днес в родната къща на Апостола на свободата ще бъдат показани важни документи, свързани с освобождението и делото на Левски. Сред тях са и писма, които наскоро бяха открити в османските архиви.

От 21:00 часа ще бъде кулминацията на  събитията с  тържествената заря проверка на площад „Васил Левски” . Събитията са под патронажа на президента Румен Радев.

Какво е да си потомък на Левски?

 Документите, които ще бъдат показани, са писани на османски език. Те са част от турското разузнаване, което успяло да се добере до двете писма, които Любен Каравелов от Букурещ праща до Левски.

„Те по някакъв начин са попаднали в ръцете на османската власт и виждат, че има призив за вдигане на въстание в тези писма”, обясни директорът на къщата-музей „Васил Левски” - Дора Чаушева.

Единственият наследник на Левски, който и до днес живее в Карлово е Стефан Караиванов. Огорчен от опитите за заличаване на историята, издава книга, предназначена  за учениците, в която разказва кой е Апостола на свободата.

„Да се знае истината за този човек. Искам да помнят Левски, да го помнят през целия си живот, да го носят в своето сърце. Искам да помнят неговите завети и да вървят в неговите стъпки, така както той е правил за България”, заяви потомокът на Левски - Стефан Караиванов.

Десетки изпълниха църквата “Свети Николай“ за тържествената молитва и поднесоха цветя в памет на майката на Апостола. Поеха на шествие през целия град, по стъпките на Апостола.

За карловци днес е важно да запазят идеалите на Левски, които да предават на идните поколения.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.