Правим конкурс за такива специалисти и никой не се явява, заяви вицепремиерът

„Дали сме 100% защитени в ерата на информационните технологии? Разбира се, че не сме. Няма държава или институция, която да е”. Това заяви в предаването „Здравей, България” вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

„Едно от новите предизвикателства са хибридните войни. Трябват инвестиции в киберсигурността”, коментира Захариева.

Кой е 20-годишният хакер, обвинен за атаката срещу НАП?

„В Съвета за сигурност, който премиерът свика, обсъждахме как можем да подобрим възнагражденията на IT-специалистите в държавната администрация, така че да привличаме най-добрите, защото не са конкурентни на частния сектор, който е в постоянен недостиг на такива специалисти”, коментира Захариева. „Трябват по-високи заплати. Правим конкурс и никой не се явява”.

Тя призна, че от началото на годината е имало два опита за пробив на системата на МВнР, но те са били неуспешни.

Дачич към Борисов: Позицията на ЕС не е, че Косово е независимо

Захариева коментира и ескалацията на напрежението със Сърбия.

„Получихме извинения. Имах сериозен разговор с Ивица Дачич. Премиерът също имаше разговор с Ана Бърнабич. Той обясни, че е реагирал на публикации в техните медии, които очевидно са интерпретирали погрешно думите на премиера. Премиерът отговори като европейски политик и български министър-председател. Нямаше нищо, което да не беше коректно в неговия отговор”, заяви Захариева. „Извини се, обясни, даде интервю и пред техните медии. Мисля, че казуса е затворен”.

Какво да очакваме от Урсула фон дер Лайен?

Относно новоизбрания председател на ЕК, Захариева заяви, че това, което й е харесало в изказването на Урсула фон дер Лайен е, че е заявила намерение да работи за силна и обединена Европа.

„Наистина имаме нужда от обединение. В изказването си се опита наистина да подаде ръка към всички политически семейства”, коментира външният министър. „Няма да й е лесно, но тя е опитен политик”.

Плевнелиев: Не всичко е загубено за "Фолксваген", продължаваме да се борим

Относно завода на „Фолксваген”, Захариев заяви, че България е показала, че е конкурентноспособна.

„Готова е да премине от производство на части към производство на цели автомобили. Офертата на българското правителство и преговорния екип наистина беше много добра”, заяви вицепремиерът. „Дори във финансово отношение сме доста конкурентно способни”.

Депутатите одобриха купуването на изтребителите F-16

Вицепремиерът коментира и сделката за F-16. „НЕ може да сме само консуматори на сигурност, трябва да допринасяме, имаме ангажименти”, коментира Захариева. „Тази сделка беше нужна за модернизацията на въоръжените сили на България”.

Още гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.