Темата коментира бившият министър на външните работи Ивайло Калфин

„Непосредствено преди гласуването очаквах Урсула фон дер Лайен да спечели с доста по-голямо мнозинство, защото предишния ден тя изпрати писма до парламентарните групи. В тях, общо взето с един и същ текст до различните парламентарни групи, обеща основните им искания. Това направи и в речта си на следващия ден”. Това коментира бившият министър на външните работи Ивайло Калфин.

„Моето лично мнение е, че идеалният случай беше парламентът да участва в тези преговори, което означаваше обаче най-фаталното – да се отложи известно време изборът на председател на ЕК, за да може и парламентът, с новоизбраното си ръководство да участва в преговорите в Съвета. Така или иначе това не се случи”, посочи още той.

Само пред NOVA: Говори новият председател на ЕК

Според него част от социалистите, които участват в правителствата в своите страни-членки са я подкрепили, защото това е част от договорката в Съвета. „Други, начело с германските социалдемократи казаха, че тя е много слаба кандидатура и не могат да гласуват за нея. Така че социалистите бяха разделени”, каза още Калфин.

„Факт е, че тя пасва на една неутрално избрана рамка, защото се търсеше баланс между Източна и западна Европа. Той не се получи, защото Източна Европа си проигра картите”, категоричен бе той.

По думите му това, което Урсула фон дер Лайен е обещала е прекрасно, стига то да се случи. „Действително ще видим една силна и активна Европа. Само че, за да се случи това нещо, трябва да се намери съгласие по детайлите между Парламента, Съвета и страните-членки. Там обикновено много от нещата зациклят”, каза още Калфин.

Урсула фон дер Лайен е новият шеф на ЕК

„В нейното цялостно представяне и ангажиментите, които пое бяха избегнати остри противоречия. Явно доста професионално е работено по това, което тя говореше. Някои очакваха тя да е много по-остра по отношение на правото и правната система, особено към Унгария и Полша. Там тя доста омекоти тона”, коментира Ивайло Калфин.

„Някои от нейните ангажименти бяха доста омекотени, но като цяло това е една много силна програма, ако успее да се реализира”, категоричен бе той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.