Споделените пространства за градско земеделие отдавна са хит в много световни столици

Оазис насред бетона. Зеленчукова градина изникна сред блоковете в „Студентски град”, на мястото на нерегламентиран паркинг. Споделените пространства за градско земеделие отдавна са хит в много световни столици.

4-годишната Криси и татко й Михаил имат добра причина да идват в „Студентски град” всяка седмица, чак от другия край на града. „Опитвам се да възпитавам децата от малки в това да знаят какво е ябълка, да знаят как се добива месо. Миналата година, докато гледах растения само на балкона, за мен беше много по-лесно да ги накарам да си изядат вечерята, защото имаше условие – който си изяде вечерята, излиза навън да полива краставиците и доматите. И нещата се случваха много бързо и много лесно”, казва Михаил.

Доброволци преобразяват квартални градинки в София

„Истината е, че така децата ядат повече зеленчуци, защото те сами са ги произвели”, допълва още той.

Идеята дава сдружение „Горичка”, постепенно около нея се събира цяла общност от кандидат-градинари, които до този момент дори не са се познавали.

Сред доматите откриваме Тихомир – специалист по бизнес анализи. „Работата ми е на компютър – клавиатура, мишка – нищо интересно, скука”, казва той.

Тук го води не толкова идеята за изобилна реколта, колкото битката със стреса. „Животът в големия град е много стерилен. Нещата са някак си затворени между бетонни стени, навсякъде е асфалтирано, коли замърсяване, а това е един начин човек да се върне към корените си”, казва още той.

Това, което не е никак лесно, е да се открие терен, на който да засадят зеленчуците. „Всички частници, които притежават парцели в рамките на града, искат да правят мол, сграда или нещо друго”, казва Диана Димитрова от сдружение „Горичка”.

Пешеходната зона в Балчик се превърна в паркинг

Този парцел успяват да наемат от Общинско предприятие „Пазари Изток”. „Това беше един нерегламентиран паркинг, ако се огледате отстрани, ще видите, че от двете страни са останали части от този паркинг. Тук имаше строителни отпадъци. Ние изкарахме от тук над 250 кубични метра със строителни отпадъци”, коментира още тя.

Участниците си поделят както земята,  така и разходите по наема и сметките за ток и вода - за да я има градината. „Това, което има нужда да се случи, е Столичната община да предостави терени, които са общинска собственост за създаване на споделени зеленчукови градини. И в един момент – дори те да координират отдаването на терени”, категорична е Диана.

А в София - това е едва втората споделена градина. Земя за други засега липсва, а кандидат-градинарите, които да се включат в обработването й са в изобилие.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.