Туристите ще подадат жалба до КЗП

Пореден случай с отменена резервация за почивка в последния момент. Семейство от Севлиево избрало да прекара лятната си почивка в гръцкия курорт „Афитос”. Резервирали стая в малък хотел близо до плажа. Когато пристигнали в града, се оказало, че резервацията им е отменена, а алтернативата, която им предложили, била с много по-лошо качество.

„Бяхме резервирали месец по-рано, за да сме спокойни и да можем да отидем на мястото, където сме решили, че ще почиваме. Заплатихме си предварително почивката, обадихме се преди да пристигнем и хотелиерът каза, че всичко е наред”, разказва потърпевшата Ренета Петрова.

Семейство обвинява хотел в нарушаване на заплатена услуга и си иска парите обратно

Оказва се, че резервацията им е отменена, а неприятната новина разбират, чак когато пристигат в града.

„Пристигаме в „Афитос” и в 12 часа ни казаха да изчакаме на една бензиностанция. След това хотелиерът ни заведе в една вила, която въобще не се намира в „Афитос”, а по-скоро между „Афитос” и „Политея””, разказва жената Ренета.

Вместо в хотел на метри от морето, те са настанени в друг с условия, далеч неотговарящи на изискванията им.  Хотелиерът ги уверявал, че нямал места, но там, където ще ги настани, ще им хареса. Според собственика на хотела не е било възможно семейството да отседне в стаите, за които са платили. Пред екипа на NOVA той заяви, че качеството на стаите, където в крайна сметка били настанени, е по-добро, отколкото това на първоначално запазените.

От платформата за резервации са изпратили писмо до семейството, в което се извиняват за ситуацията и уверяват, че вината е на хотела.

Собственици нямат достъп до апартаментите си в „Слънчев бряг”

„Платформите за хотелска резервация, които могат да ползват всички граждани на Европейския съюз, когато правят резервации за настаняване и за почивка на своето семейство, се явяват посредник. Съгласно директивата за електронната търговия посредническите услуги са освободени от отговорност. В тази връзка всяка една такава платформа се стреми отговорността да се носи от хотелиера”, обясни Лиляна  Кирчева-Арсова – директор на Дирекция „Туристическа политика”.

За да може случаят да бъде проверен, трябва да бъде пусната жалба в Комисията за защита на потребителите в България. Семейството се прибира в родината днес и е твърдо решено да подаде официално оплакване.

След излъчването на репортажа от платформата за онлайн резервации съобщиха за NOVA, че изцяло ще възстановят парите за резервацията на излъганите си клиенти.

Репортер: Кристиян Попов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.