Група българи стоят зад идеята на лагера „Живей с любов” – място където технологиите са забранени, а всичко на трапезата е дело на децата

Помните ли детските години, в които си играехте на село около кокошките или посрещахте от паша козите на баба? Какво обаче знаят днес децата за живота на село и могат ли да живеят без мобилните си телефони сред природата? В едно различно училище в кюстендилското село Смоличано ни пренасят Василена Гръбчева и операторът Димитър Славов.

Група българи стоят зад идеята на лагера „Живей с любов” – място където технологиите са забранени, а всичко на трапезата е дело на децата.

Доброволци строят и ремонтират домовете на семейства в нужда

Елена Начева дълги години живее и работи в Америка. Докато не решава тази зима да се върне окончателно в България, за да превърне в реалност една от мечтите си – да създаде машина на времето, която връща децата към селския бит.

„В нашия лагер децата не използват телефони. В лагера те имат физически труд, работят в селското стопанство и сами поддържат лагера”, казва Елена.

Селото е Смоличано, Кюстендилско. Някога тук са живеели около 1 000 души, а днес са едва десетина. Повечето къщи в селото са необитаеми. Училището отваря врати през 1924 година и бива запечатано преди 30 години. Появявайки се в селото Елена и нейните съмишленици се влюбват в природата и магията, която по думите им се усеща от всеки попаднал в Смоличано.

„Имам чувството, че това село е създадено, за да бъде село за децата. Получи се една детоксикация  - първите два- три дни имаше някаква нервност. Децата не знаеха какво точно да направят, защото много са свикнали с това виртуално пространство. Сега обаче въобще не им липсват телефоните”, разказва още Елена.

Доброволци помагат на възрастни хора на село

Децата сами хранят и чистят кошарите на животните, садят и събират узрелите вече плодове и зеленчуци.

Общината предоставя на лагера и част от сградата на старото училище, за да може децата и учителите от  „Живей с любов” да го превърнат в училище по изкуства.

Освен да пеят децата танцуват,  тренират бойни изкуства и се учат как да приготвят сами храната си. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.