Според разследващите става въпрос за умишлено струпване на камъни

Опасен инцидент с бързият влак от Бургас до София. Локомотивът на композицията се е ударил в камъни на релсите, близо до гара Твърдица. Според разследващите, става въпрос не за свлачище, а вероятно за умишлено струпване на камъни. Началник-влакът коментира пред NOVA, че това е атентат срещу БДЖ. За щастие няма пострадали хора.

Инцидентът става между гарите Шивачево и Твърдица, когато плугът на локомотива удря натрупани камъни по линията.

Проблем с теснолинейката „Септември-Добринище”

„Това са умишлено поставени камъни с цел да се причини дерайлиране на влака. При по-голяма скорост ефектът може да е по-страшен”, заяви Бойко Тасев – началник-влак.

Чувайки удар в основата, машинистът спира на гара Твърдица и подава сигнал за авария. Пътниците от влака чакат 100 минути да бъде сменен локомотивът. В късния следобед все пак композицията пристигна в София.

Разследването продължи до късния следобед. Експерти оглеждаха инфраструктурата в района на прелеза. Видно е, че баластовата призма е над нивото на жп линията и е възможно да е закачила плуга на локомотива. А в същото време е видно, че плугът на локомотива е изключително амортизиран и се намира много близко до железопътната инфраструктура.

По неофициална информация една от версиите за инцидента е именно злонамерено натрупване на чакъл по жп линията. „Това е един вид терористичен акт, така да се каже, спрямо железницата”, заяви Бойко Тасев.

ОТ НКЖИ, чиято собственост е железният път все още нямат коментар.

Репортер: Мартин Георгиев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си