Огнеборци и военни все още следят тлеещите огнища

През цялата нощ срещу сряда пожарникари, военни, горски служители и доброволци останаха нащрек заради огъня в Стара планина. Те следят пожарът да не се разрасне в труднодостъпния терен в района на Чипровци.

Пожарът над Чипровци се разраства (ВИДЕО)

В късните часове на вторник пламъците бяха локализирани - не се разпростират, но все още има огнища. Пожарът е обхванал площ от над 15 км само от българска страна, но гори и от сръбска. Над 40 000 декара гори и тревни площи са засегнати от стихията. 

В сряда сутрин 120 пожарникари, доброволци и горски тръгнаха отново към планината, за да се справят със стихията.В следобедните часове природата бе с всички и заваля дъжд в планината, което допълнително успокои обстановката.  


„Големият пожар засегнал повече от 52 квадратни километра на територията на България и на Сърбия е локализиран, а на територията на България изцяло погасен“, каза комисар Николай Николов, директор на националната пожарна., 

В Сърбия обаче огънят все още не е локализиран.„Остава тревожна ситуацията в Сърбия. Там времето е все още с високи температури и силно слънце. По отношение на този пожар и днес там бяха около 200 души, свършиха добра работа, локализиран е и оттам“, обясни гл. комисар Николай Николов, директор на националната пожарна. 

„Там по-трудно се справят и има опасност, през границата, пламъците да се върнат обратно на наша земя във Видинско”, каза ком. Райков в ефира на „Здравей, България”.

Над 200 души гасят и съседката ни. Сърбия е поискала помощ от Русия за овладяване на бедствието.

 

„Там са повече борови гори, които горят върхово, трудно е за гасене. Теренът е почти непроходим, гаси се само на ръка, пожарни не могат да се изкарат“, каза още Райков.

Заради мъглата хеликоптер в сряда няма да бъде изпращан да гаси в българската част.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.