Шофьори, пешеходци и велосипедисти под прицела на „Пътна полиция”

Шофьори, пешеходци и велосипедисти под прицела на „Пътна полиция”. От днес започва акция "Зима". През целия месец униформените ще следят дали всички участници в движението спазват правилата на пътя.

АКЦИЯ "ЗИМА": Проверки на шофьори, велосипедисти и пешеходци

Акцията ще се проведе на три етапа като през първите десет дни униформените ще правят масови проверки на велосипедисти и каруци. След това полицаите ще следят вече и готовността на превозните средства за зимата. Глобите за техническа неизправност започват от 50 лева и могат да достигнат до 500 лева.

„Целогодишно пешеходците нарушават правилата за движението по пътищата и пресичат на места, които са им по-удобни. Това нещо през зимата е много по-опасно. В зимните месеци пътната настилка е такава, че автомобилите спират по-трудно и доста по-трудно се забелязват пешеходците, защото има много повече тъмни часове. Тогава е препоръчително да се носят светли дрехи”, коментира в предаването „Здравей, България” Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

По думите му децата и възрастните хора са най-уязвими като пешеходци.

Тодоров е категоричен, че е важно да се спазват правилата. И даде пример със Сърбия. Там хората, които направят нарушение пред дете получават глоба в двоен размер, защото така дават лош пример.

Тази сутрин за по-малко от 10 минути в района на НДК около 10 пешеходци пресякоха на нерегламентирани за това места.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.