Какво очаквахме и какво се случи след Прехода?

"Падането на комунизма и появата на либерална демокрация в България са две различни неща. С първото се справихме, макар и най-зле от всички бивши социалистически държави, а с второто почти никак". Това каза пред камерата на "Плюс-Минус.Коментарът след новините" доц. Георги Лозанов за това дали можем да погледнем обективно на случилото се на 10 ноември 1989 г.

ИСТОРИИ ЗА ПРОМЯНАТА: 30 години след падането на Берлинската стена

Проф. Искра Баева обясни, че в първия акт на пътя към демокрация обществото няма участие. "Това е само резултат от действие на ръководството на Комунистическата партия, което се съобразява с общите процеси, Горбачов и с това, което е станало в Полша. Това даде по-различна посока, особено на дисидентите, които се активизираха, но нямаха достатъчно политически опит", заяви тя.

"Очакванията бяха да се оправим по-бързо, тъй като си мислехме, че към тази сивота във всекидневието в социалистическа България ще се прибави и политическата пъстрота, но ще се запази относителното социално равенство. Преходът е свършил отдавна. Той обаче беше от социализъм към капитализъм", добави проф. Искра Баева.

Германия отбелязва 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Смяташе се, че падането на комунизма поражда демокрация. Няма такова нещо. Смяташе се, че демокрацията е политически, икономически, правен процес, но тя е преди всичко персонална ценностна система, свързана с толерантност", добави той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.