Снимка: iStock
Вижте какво показа проверката на NOVA
Зрители на NOVA сигнализираха за продажбата на опасни туршии, които узряват буквално за два дни. Какви са рисковете за здравето, ако попаднем на такава зимнина? На проверка със скрита камера из пазарите тръгна Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.
В сезона на зимнините масово по сергиите се срещат кисело зеле и туршии в пластмасови кофи и кутии. За да станат бързо готови за продажба, търговците често не изчакват докрай процеса на ферментация. Това обаче води до появата на опасни бактерии в тях, предупреждават експерти.
Според рецептата втасването на зеленчуците отнема минимум 30-40 дни, казва д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.
ПРОВЕРКА НА NOVA: Десетки фалшиви био продукти заливат пазара ни (ВИДЕО)
„Това, което някои наричат бърза ферментация, често въобще не е ферментация, а заливане с вряла вода. Това е по-скоро мариноване”, коментира д-р Иванов.
Инспекторите признават, че трудно могат да докажат, че една туршия не отговаря на изискванията. Но все пак има някои белези, които подсказват за проблем – омекване и потъмняване на зеленчуците и промяна на вкуса.
Оказва се, че при продажбата на туршии търговците не спазват и някои хигиенни правила. Зимнината се продава в кутии без капак или в найлонови торбички. Най-подходящи съдове за добрата зимнина остават стъклените и дървените. Особено опасни обаче могат да са кофи, в които до този момент са съхранявани перилни препарати и дори течни горива.
Още по темата гледайте във видеото.
Очакваме и Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във Facebook: Georgi Georgiev Nova TV.
Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.