Това съобщи председателят на парламента Цвета Караянчева

Нов ожесточен скандал в парламента след провала на снощното гласуване на бюджета. От сутринта в пленарна зала ехтят призиви за оставки и наказания. Причините – снощното заседание на парламента, по време на което се чуха обидни квалификации. Днес опозицията настоя за наказание за депутата от ГЕРБ Спас Гърневски, тъй като се чувстват засегнати от думите му „червени боклуци”.  

Скандал в НС за минималната пенсия прекрати заседанието

„Вчера беше действително един ненормален ден. Края на парламентарния ден се случи нещо, което не трябва да се случва. Трибуната беше обградена. И аз си позволих реплики, които не трябваше да правя, и съжалявам за това. Ако някой се е почувствал засегнат от това, което съм казал, съжалявам, че се е припознал и се извинявам”, заяви Спас Гърневски.

„Аз не чух извинение от Гърневски. Аз искам извинение, защото съм се почувствал засегнат и ако не му наложите адекватно наказание, няма да продължим така”, заяви Георги Гьоков от БСП.

Социалистите настояха за отстраняване на Гърневски поне от едно заседание. Поводът за напрежението се оказа промяната в бюджета, свързана с повишаване на минималната пенсия. Левицата поискаха гласуване със ставане от място, но председателстващия заседанието не позволи.

„Направихме всичко, за да продължим работата по приемането на бюджета. Разбирам, че колегите от опозицията са решили по всякакъв начин да пречат. Смятам, че ако извадим стенограмите, можем да намерим много поводи да се сърдим за това, че са ни наричали с най-различни епитети”, заяви Даниела Дариткова от ГЕРБ.

„Ние сме представителна извадка на българския народ. Има червени комунисти, има сини комунисти. Сигурно има сини боклуци, сигурно има червени боклуци. И това е бедата ни”, заяви Павел Шопов от „Атака”.

„Аз съм един от обидените. От Гърневски. Червен боклук. Пълзящият фашизъм влиза и в тази зала”, заяви Александър Паунов от БСП.

В крайна сметка, председателят на парламента Цвета Караянчева свика втори председателки съвет. След 10-минутната почивка стана ясна и равносметката – порицание за Гърневски.

„Хубавото е, че се разбрахме за едно от залата да отсъства езикът на омразата и обидните квалификации”, заяви Цвета Караянчева, председател НС.

Левицата обаче продължи да настоява за отстраняването на Гърневски от Комисията по парламентарна етика.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.