Очаква се тази седмица да бъде свикан и Кризисният щаб

Два часа по-малко вода за Перник. Нов воден режим започва да действа в града утре. Централните части и квартали ще имат вода от 14 до 22 часа. Появи се и нова рестрикция - режим за още градове и села в региона, който ще обхване около 100 хиляди души.

8 часа вода вместо 2 пъти по 5. Предложението е на ВиК-Перник. Причината - когато водата се пуска веднъж, се избягват аварии. „Въпросът е да направим правилните разчети, колкото и да са болезнени, за да имаме вода в онези зимни месеци, в които притокът към яз. „Студена” се очаква да бъде изключително нисък”, обясни кметът на града Станислав Владимиров.

„Сутрин рано се къпем, вечер мием съдове и така.  Режимът е много тежък”, сподели  жителка на Перник.  

ПРОКУРАТУРАТА В ПЕРНИК: Нено Димов и Петя Аврамова също носят отговорност за водната криза

Заедно с перничани на режим ще минават и около 100 хиляди души – жители на градове и села в общината. Осново те няма да имат вода вечер след 21 часа. „Ще се подава вода от 6 сутринта до 21 ч. През нощта ще се икономише вода, която ще бъде изпратена към язовир „Студена””, каза кметът на Рударци  Богдан Богданов.

Краен срок на режима няма. Ако зимата се окаже по-влажна, очаква се напролет рестрикциите да бъдат облекчени. „Надяваме се на снежна зима и добър приток на ранна пролет”, коментира Станислав Владимиров.

Засега заради водната криза  бяха освободени шефът на ВиК-Перник Иван Витанов и областният управител Ирена Соколова. А Специализираната прокуратура ще продължава да търси има ли виновни.