Под ударите им попаднали основно фризьорски салони

Банда малолетни деца направила серия от обири в Русе. Под ударите на групата от 4 момичета и едно момче на възраст между 11 и 13 години попаднали основно фризьорски салони в града. Освен, че откраднали вещи от салоните, децата са счупили оборудване и са вилняли в една от сградите. Отворили са с кози крак един от салоните. А за да си отмъстят, че не са намерили нищо, децата рязали перуки. Заливали са с боя плочки.

Под прицела на малолетните попаднали основно три фризьорски салона в центъра на Русе. Групата тинейджъри влизали в обектите по различен начин. Някъде чупели прозорец, на друго място врата. Вземали пари, цигари, козметика. Там, където не намирали нищо, разхвърляли и чупили

„Идеята е била, ако не могат да вземат нещо, по-добре да натрошат. Счупили са ми една машинка, която е професионална. Счупили са ми една ножица, рязали са изкуствени коси”, разказва фризьорката Ася Стефанова.

Същата група вилняла и в недовършена сграда. Най-вероятно от този строеж е открадната щанга тип „кози крак”, с която пък е разбит един от фризьорските салони. Ограбените салони  са малки, повечето от тях нямат видеонаблюдение. Живеещите в близкия блок видели децата да обикалят, но и през ум не им минало какво планират.

Малолетни обирали редовно фризьорски салони (ВИДЕО)

„Никой не е подозирал, че едно дете ще е способно на това нещо. Видели са ги даже като гледат през стъклото”, споделя Ася Стефанова. Сред стилистите от околните салони бързо се разчуло за серията обири.

„Имаме видеонаблюдение и СОТ-ът ни е с добър имидж. Може би затова ние не сме пострадали”, смята Велиян Георгиев.

В списъка с кражбите на малолетната група се добавят и напитки от разбито кафене в центъра на Русе. От едно от училищата, в което учат част от децата, заявиха, че нямало как да отговарят за поведението им, защото действията им не били извършени в учебно време. Затова пък с възпитанието им ще се заемат от местната комисия за борба с противообществените прояви.

„Най-работещи мерки в тези случаи са или задължаване лицата да участват в някакви програми, обучения за корекция на тяхното асоциално поведение. Поставянето им под надзор на обществен възпитател”, заяви Симона Балканска от Комисия за борба с противообществените прояви.

От Комисията ще работят и със семействата, защото повечето деца били отглеждани от баби и дядовци, тъй като родители им работят в чужбина. А собствениците на фризьорски салони  ще търсят обезщетение за нанесените вреди от родителите на малолетните.

Репортер: Наталия Йорданова