Термометрите скачат до 18-20 градуса в Предбалкана и около Черноморието

Денят ще е тих и сух. Мъгли ще се стелят на много места в равнините и покрай големите водоеми като река Дунав. Температурни инверсии в котловините. Температурите в най-топлите часове – от 8-9 градуса по местата с мъгли до към 17-18 в Предбалкана и около Черноморието. В планините ще е топло за сезона с разкъсана облачност. Вятърът – със скорост до 20-30 километра в час. Температурите – от 10  градуса по високите части до 15 градуса в ниското.

Антициклонът, който поддържаше тихото и сравнително топло за сезона време в Централна и Източна Европа постепенно отстъпва на изток. Отваря врата за порция студен въздух. Затова още в петък очакваме да се усили вятърът, който да разбута гъстите мъгли, а с тях и замърсителите в ниските атмосферни слоеве. Слаби превалявания на изолирани места в западната половина на страната.

В събота – без валежи. В неделя и понеделник от запад на изток ще превали, сняг - над 1500 метра. С нахлуването на студен въздух от началото до средата на другата седмица очакваме да превали слаб сняг по високите полета в Западна България.

И днес страната ни остава в плен на гъсти мъгли и мръсен въздух. В над 10 града на страната стойностите на фините прахови частици са над допустимите нива рано тази сутрин. Най-значително е замърсяването в София, Пловдив, Видин, Плевен и Горна Оряховица. По-осезаеми движения в атмосферата очакваме едва в края на седмицата. В събота и неделя ще е ветровито със скорост на вятъра около и над 50 километра в час. Около река Дунав обаче вятърът ще е по-осезаем чак в началото на новата седмица.

Редактор: Тони Господинов