Това се случи на пропускателен пункт между позициите на правителството и сепаратистите край град Горловка

Украйна и пророруските сепаратисти в Донбас започнаха пълна размяна на пленници. Тя беше договорена от президентите на Русия и Украйна по-рано този месец в Париж.

Размяната стана на пропускателен пункт между позициите на правителството и сепаратистите край град Горловка в Донецка област. Информацията за броя на разменените пленници се разминава в различните медии. Според руски издания украинците връщат 87 сепаратисти и ще получат в замяна 55 свои войници.

Украйна и Русия разменят военнопленници (СНИМКИ)

„Осъдиха ме на 12 години затвор. За държавна измяна в така наречената Луганска народна република. Дойдох да посетя родителите си и не можах да напусна града. През всичкото това време детето, което беше на две години, нямаше майка. Три години ме чака да се върна”, разказва Виктория Воронина, пленничка в Луганск.

Размяната на пленници започна откакто на власт дойде новия президент на Украйна Владимир Зеленски, който е в по-добри отношения с Путин от предшественика си. Предишната размяна беше преди около месец, когато бяха освободени над 350 души.

„Аз бяха заловен с командира ми през май 2018 г. Държаха ме в едно мазе, а после в затвор. Година и седем месеца”, обяснява Юрий Евтушок, пленник в Луганск.

В Украйна имаше протест срещу размяната. Активисти се събраха пред затвор, от който пускаха сепаратисти. Те са против пращането в Русия на членовете на специалните служби Беркут, които са заподозрени в убийството на десетки демонстранти в Киев по време на протестите на „Майдана”.