Ще бъдат ли принудени да затворят?

Хотели са изправени пред затваряне в курортния комплекс "Чифлик" край Троян. Причината - спряна питейна вода от близо една година. Това обрича местния хотелиерски бизнес на фалит. Девет хотелиери са се обединили и са написали писмо за пореден ВиК проблем.

„Проблемът е от доста отдавна, но от юли 2017г. питейната вода при нас е спряна. Това е направено от фирма, която се счита за собственик на водопреносната мрежа. Тези действия идват в отговор на нашите искания да се направи законно ВиК дружество, каквото в курорта няма. Ние искаме да има регламентирана държавна цена на водата, както и качеството ѝ да бъде следено”, разказва хотелиер.

Какво показват изследванията на водата от реките Тополница и Медетска?

„Към този момент в курорта има незаконно ВиК дружество, покровителствано от Община Троян и Басейновата дирекция. Самото то обаче няма никакви документи за собственост върху водопровода. Въпреки това то събира такси от всички нас и това трупа пропуснати ползи за може би повече от 1 млн лева, които ние плащаме на това частно дружество. То решава кога и кой ще има вода”, обясни хотелиерът Григорий Костов.

Ралица Немска също казва, че от две години и половина няма вода. Красимира Михайлова е друг потърпевш без достъп до вода. Тя разказва, че има разрешителни за топла и студена вода, но тръбата била срязана.

Изоставени мини могат да се превърнат в екобомба за страната (ВИДЕО)

„Не знам защо господата постъпват така и защо никой не им търси отговорност”, пита Красимира Михайлова.

„Ние няма как да продаваме вода, защото не сме ВиК оператор. Това съоръжение е наша собственост и ние го поддържаме единствено и само за целите на нашия хотел. Имаме разрешително до 2026г.”, казва управителят на фирмата-собственик на водопровода Владимир Владов.

Решаващ ден за водната криза в Перник

„Търсим решение за водовземането, но единият вариант не е одобрен от Националния парк „Балкан”, защото реката попада в защитена зона. Има и други опции, за които се консултираме”, казва зам.-кметът на Троян Бистра Чолакова.

Повече по темата гледайте във видеото.