Легендата загина в авиокатастрофа в неделя

Светът скърби за баскетболната легенда Коби Брайънт. Американецът загина в авиокатастрофа в Калифорния на 41-годишна възраст. Брайънт беше един от деветимата, намерили смъртта си при падането на хеликоптер. 13-годишната му дъщеря Джиана, също е сред жертвите.

Легендата на НБА Коби Брайънт загина в авиокатастрофа (ВИДЕО+СНИМКИ)

Трагичната новина обиколи света за минути. Медиите във Франция, Германия, Русия, Аржентина или Съединените щати забравиха за политика, икономика и световните конфликти. Ликът на Коби Брайънт беше навсякъде, често прегърнал дъщеря си, с която загинаха."Пиех кафе на паркинга на църквата и чух хеликоптер. После го видях. Летеше много ниско. А имаше мъгла, не можех да видя дори какъв цвят е машината. Двигателят се мъчеше, а опашката не беше под правилния ъгъл. Около 20 секунди по-късно чух експлозия", разказа Джери Кохарян, свидетел на катастрофата 

Хеликоперът е бил частен. Според американски медии Коби Брайънт летял с него многократно.  Причината за катастрофата още не е известна. "Специалистите вече са на мястото. Отцепиха 8-километрова зона, а полетите над мястото са забранени на височина под 1500 метра", каза Алекс Вилануева, шериф на област Лос Анджелис.

Черната Мамба Коби Брайънт - идол на милиони по света (ВИДЕО+СНИМКИ)

Дъщерята на Коби е била с него, защото отивали на тренировка по баскетбол. Другото загинало дете била съотборничка на Джиана.  Останалите момичета от отбора днес се молиха, преди да играят любимата игра.

Десетки известни личности изказаха съболезнования към семейството на спортиста. "Състезателния огън гореше в него толкова ярко. Стремежът му към победа беше невероятен. Шокиращо е че го няма. Един от най-трагичните дни. Все още свиквам с новата реалност", каза Тайгър Уудс, професионален голф играч.

Коби Брайънт често говореше за семейството си като свое най-голямо постижение. В последния си мач преди 4 години той вкара 60 точки на Юта и каза думи, които звучат донякъде пророчески, след снощната трагедия. "Най-готиното е, че децата ми ме видяха да играя така, както играех като млад. Те казаха "Леле, тате!", а аз им отговорих - Това го правех доста често в миналото. Ако не вярвате - проверете в Ютюб!", каза тогава той.

Светът потъна в скръб след смъртта на Коби Брайънт (ВИДЕО+СНИМКИ)

В памет на Коби Брайънт най-известните сгради в Лос Анджелис и дори залите на противниковите отбори бяха осветени в цветовете на Лос Анджелис Лейкърс. А мачовете в НБА започнаха с умишлени нарушения на правилото за 24 секуди в памет на легендарния номер 24.

За цяло поколение фенове на баскетбола, Коби Брайънт беше най-добрия играч в света. Гардът беше известен с две неща - пълна отдаденост в тренировъчния процес и неистова жажда за победа. Това му спечели верни фенове от Китай до Южна Америка и от Европа до Австралия.

Спортни журналисти: Коби Брайънт ще бъде запомнен като едно вдъхновение

За 20 сезона в НБА той спечели 5 титли - всичките с „Лос Анджелис Лейкърс”. Коби има всички най-значими индивидуални награди. Бил е най-добър реализатор на НБА два пъти, печелил е приза най-полезен играч, а 12 пъти влиза и в идеалната петица на защитниците.

Коби Брайънт завърши кариерата си с 33 643 точки в НБА. С това постижение влезе в тройката на най-добрите реализатори в историята. А през 2018-та беше отличен с „Оскар” за късометражния анимационен филм скъпи баскетбол, създаден по неговото прощално с кариерата писмо.

Империята на голямата легенда: Колко богат бе Коби Брайънт?