Слюнката на прилепите придава на кафените зърна уникален мек вкус

В богатата на вулканични почви провинция Итаси в централен Мадагаскар расте рядък ароматен сорт кафе, който е любим и на хората, и на прилепите. А хората го харесват още повече, ако кафето е изплюто от прилепи, съобщи БТА.

Четири чаши кафе на ден помагат за отслабване

Слюнката на прилепите придава на кафените зърна уникален мек вкус, твърдят почитателите на ободряващата напитка. Това повишава търсенето за това вече скъпо кафе сорт бърбън и цената му стига почти 220 евро за килограм.

Фермери от цял свят се насочват към висококачествени и редки зърна, включително и с животинска добавка, за да увеличат приходите си на фона на спада в глобалното производство на кафе, който понижи и цените.

Коя храна разбужда по-добре от кафето

Мадагаскар е известен с производството основно на нискокачествени сортове робуста, използвани за производство на разтворими кафета. Сега обаче все повече фермери се насочват към отглеждането на висококачествени и скъпи сортове арабика.

Сортът бърбън в Мадагаскар се продава по 200 евро за килограм, което е над 50 пъти повече от цената на обикновеното кафе. А слюнката от прилеп покачва цената още.

УЛИЧНАТА ХРАНА НА ИНДОНЕЗИЯ: Смесица от силни аромати и екзотични вкусове

Когато прилепите дъвчат плодовете на кафето, се получава реакция между течностите от стомашния им тракт и въздуха и това придава изключителния вкус, обясняват ценители. "След две минути ще забравите вкуса на нормалното кафе, но вкусът на това остава в устата ви дълго време", обяснява местен хотелиер.