Роджър Федерер се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия

Роджър Федерер за пореден път доказа, че е един от най-великите тенисисти в историята. Опрян до стената, 20-кратният шампион от Големия шлем спаси седем мачбола в четвъртия сет срещу Тенис Сандгрен и макар да страдаше от здравословни проблеми, осъществи уникален обрат. Шесткратният носител на трофея в Мелбърн надделя с 6-3 2-6 2-6 7-6(8) 6-3 за около три часа и половина на Rod Laver Arena и така спечели 15 от възможни 15 четвъртфинала на Australian Open.

Здравословни проблеми и Тенис Сандгрен – тези две неща в комбинация бяха близо да спрат Роджър Федерер. 20-кратният шампион от Големия шлем изпитваше дискомфорт от края на втория сет, които не му позволиха да се движи оптимално по корта. Сервисите му влизаха с необичайно ниска скорост, привеждането към ниските топки, насочени от ракетата на американеца, бе трудно, а езикът на тялото му подсказа, че не се чувства никак комфортно на корта. Допусна много непредизвикани грешки, но успя някак да се измъкне от седем мачбола, пред които се изправи в четвъртата част.

15-годишната Коко Гоф детронира шампионката Осака (ВИДЕО+СНИМКИ)

Още началото на срещата американецът бе агресивен и това доведе до брейкбол, но швейцарецът успя да се измъкне и да затвори подаването си с два аса. Бурното начало продължи и на сервис на Сангрен. Двойна грешка помогна на Маестрото да стигне до аванс от 40-15, но третият в схемата не успя да реализира възможностите си.

Все пак шесткратният шампион постепенно навлезе в ритъм, стана по-убедителен на свой начален удар и продължаваше да създава проблеми на съперника си от посрещане. При 2-3 Тенис започна с два аса, но след това рязко се срина и допусна три непредизвикани грешки  и една двойна, за да даде аванс от 4-2 на Федерер.

До края на сета 38-годишният състезател не даде шансове на американеца да се върне в резултата, завършвайки с осем уинъра и 71% вкаран първи сервис.

Втората част обаче не започна по вкуса на Маестрото. Сандгрен играеше смело и често взимаше инициативата в разиграванията, а грешките на Роджър нарастваха на брой бързо. Именно две такива при 15-30 го поставиха в позиция на догонващ.

След като през първата част Федерер бе допуснал седем непредизвикани, във втората този брой се удвои до 15 и това рефлектира върху резултата – Тенис печелеше комфортно подаванията си и проби втори път за 6-2.

Уникална постъпка на Надал завладя социалните мрежи (ВИДЕО)

Третият сет не започна по-добре за Маестрото. Тенис спечели осем от първите единадесет точки, като при 0-1 и 30-30 швейцарецът допусна нови две поредни непредизвикани грешки, за да подари ранен пробив на съперника си.

Изглеждаше сякаш отговорът няма да се забави, но получавайки 3 поредни шанса за рибрейк, Роджър не се възползва. След втория той получи и предупреждение за използване на неприличен език, след като един от страничните рефери чу неприличната фраза, която шесткратният шампион използва и сподели това с главната съдийка на стола. Световният №3 получи предупреждение, което доведе до дълги разговори между него и отговорните лица. Когато играта бе подновена, Сандгрен отрази и третата опасност с прекрасен бекхенд по правата.

Геймът скоро приключи и швейцарецът напусна корта, за да получи медицинска помощ в съблекалните, тъй като областта на травмата му не бе подходяща за камерите на корта.

Сандгрен продължи да води случващото се на корта до края на сета, докато носителят на 20 титли от Големия шлем очевидно не бе в оптимална кондиция. Така се стигна до 5-2, когато Федерер трябваше да сервира за оставане в сета и  се пречупи при шестия сетбол.

В четвъртия сет проблемите на шесткратния шампион продължиха и той опитваше максимално да скъси разиграванията, излизайки често на мрежата. В по-голям процент от случаите успяваше да завършва с волета, но Сандгрен правеше уинъри от основната линия и Федерер не стигаше до шансове в подаванията на американеца.

Федерер продължава по план, даде само 6 гейма на Крайнович (ВИДЕО+СНИМКИ)

При 5-4 за световния №100 Роджър допусна да се стигне до дюс след бекхенд уинър на Сандгрен и грешка на Маестрото от тази страна, а след това Федерер сгреши от форхенд и даде мачбол на съперника. Успя да го отрази след грешка на опонента, а после дойде още една неточност от ракетата на Тенис, която позволи на шесткратния шампион да се спаси след още един мачбол. Скоро Сандгрен реализира форхенд уинър от ретур и стигна до нова възможност, но и третият шанс за американеца завърши с топка в мрежата. Швейцарецът обаче остана в гейма и изравни.

Шесткратният шампион се възползва от двойна грешка на съперника и изстреля форхенд на линията, за да си осигури „скрит“ сетбол още в следващия гейм. Добрите начални удари на четвъртфиналиста от 2018 обаче го измъкнаха.

В тайбрека първият мини пробив дойде на сметката на световния №100 след непредизвикана грешка на Федерер от форхенд, а два добри сервиса направиха резултата 6-3. Роджър се измъкна при първия мачбол след спечелено дълго разиграване, а вторият бе отразен след начален удар по правата. При третия Маестрото също беше безпощаден – привика опонента на мрежата и го размина, за да изравни за 6-6.

Сандгрен стигна до седмия си мачбол след нова директна точка от сервис. Федерер игра на втори начален удар, но показа класата си в поредно дълго разиграване, за да се спаси и впоследствие на свой ред да достигне до възможност да затвори сета. Не се справи, но поведе с 9-8, а после Сандгрен сгреши смач от основната линия и направи така, че мачът да влезе в пети сет.

В началото на петата част Федерер показа позитивни знаци относно състоянието си. Започна да се движи много по-освободено и да гони топките, отправени от Сандгрен в дъното на корта. Във втория гейм американецът сгреши от бекхенд и даде брейкбол на швейцареца, но се измъкна. Слайс бекхендът на Роджър също започна да работи и така той се добра до още един шанс за пробив, но и този път световният №100 се спаси.

В шестия гейм обаче Федерер показа своята класа и стигна до ценен пробив, а после сервира за победата при 5-3. Справи се безпроблемно и спечели по драматичен начин петсетовия трилър.

Така шесткратният шампион показа силната си психика, не се отказа и ще играе в битка за място на финала срещу Новак Джокович или Милош Раонич.