Снимка: iStock
От комисията са категорични, че продуктите не са опасни за здравето ни
Слагаме ли храна на масата си, която е по-некачествена от същата в други държави на Европейския съюз? Ново сравнително изследване на Комисията за защита на потребителите търси отговорите.
ПРОВЕРКА НА NOVA: Хванаха близо 700 кг храни с изтекъл срок на годност в хотели у нас
Проверени са 11 продукта от 6 групи. Всеки от тях е идентичен с този, продаван в други страни от ЕС. Най-голямо разминаване има при консервите с грах и царевица. При маслото, шоколадовите изделия и рибата тон също има разлики. Най-малко са те при алкохола. От комисията са категорични, че е време за законови промени на европейско ниво, които да задължат производителите да посочат има ли разлика в даден продукт според това къде се продава.
Защо поскъпват основни хранителни продукти?
"Всички показатели са в нормата. Храните и напитките са категорично безопасни. Има някои разлики, но те не могат да бъдат дефинирани като разлики в полза на чуждия продукт спрямо българския", каза председателят на КЗП Димитър Маргаритов.
„Разликата идва от етикетите. Съдържанието на етикета на западния продукт предвижда едни показатели, а у нас други”, каза Константин Райков, член на КЗП.