Това заяви началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски

„Няма положителен резултат за коронавирус у нас”. Това заяви началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски на брифинг пред Военномедицинска академия.

„Вчера, при обработване на резулатите стана ясно, че във ВМА от 19 проби - 19 са отрицателни, а в Националната референтна лаборатория от 21 проби - 21 са отрицателни. В днешния ден ще бъде проведен междулабораторен контрол, при който 3 от отрицателните проби от ВМА ще бъдат дадени за допълнителен контрол и преповтаряне в Националната лаборатория и обратно”, каза още той.

Готови са резултатите на последните изследвани за коронавирус у нас

Шефът на ВМА заяви, че ежедневно се прави мониторинг за това какви са китовете, които се използват в света. „Работим с китове, които се използват в Европейския съюз. В качеството на китовете, в качеството на апаратурата и подготовката на кадрите ни, нямаме съмнение, но това ще бъде една регулярна мярка, която ще се прави през 2-3 дни За това се взе решение тази сутрин”, каза още той.

По думите му този междулабораторен контрол е практика, която се прилага в целия свят. „Това е и европейска практика и затова и ние го правим", посочи началникът на ВМА.

„В днешния ден продължават изследванията на всички проби, които ще постъпят от страната, както и от настанените през тази нощ”, каза още Мутафчийски.

„Отборът на „Лудогорец” е изпълнил здравните препоръки за пътуването си до Милано за мача с Интер от Лига Европа”, заяви той.

„Орлите" се върнаха от Италия рано тази сутрин и са им били взети проби заради епидемията на Апенините от коронаивируса. Мутафчийски допълни, че след два дни футболистите отново ще бъдат тествани.

„Лудогорец” изпълни препоръките за пътуването си до Милано, те имаха само една нощувка и веднага заминаха. С отбора беше епидемиолог, който трябваше да съблюдава спазва ли отборът мерките, които сме начертали. Първата препоръка беше за съкращаване на престоя. Второ, носели са лични предпазни средства и то от висок клас, осигурени от самия отбор. Персоналът в хотела е бил минимизиран като количество и е бил с предпазни средства и ръкавици по наше изискване. Футболистите не са напускали стаите си извън тренировката и провеждането на срещата. Видели са Милано само през прозорците на автобуса", заяви Мутафчийски.

„Тази сутрин пристигнаха в добро самочувствие и здраве. Взети са им проби по изискване на собственика и изпълнителния директор на клуба. Те осигуриха закупуването на тези проби за отбора. Пробите са взети, а отборът в момента почива. След два дни, също по тяхно изискване и с техни средства, ще бъдат взети нови проби", допълни още той. 

„Вчера бе проведена среща с представители на Български лекарски съюз (БЛС), която протече в духа на това, че във всички държави с коронаинфекция се наблюдават преизтощаване на ресурсите с медицински кадри. Трябва да бъдем много внимателни с това как ще ползваме нашите лекари”, заяви Мутафчийски.

Д-р Гергана Николова от БЛС разясни какъв е пътят на пациента: „Преминалите през граничните пунктове ще обявяват своите имена, ЕГН, личен лекар, за да имаме информация за това, че този пациент е преминал през граничния пункт и е бил в такава държава. Намирайки се под домашна карантина, той непрекъснато поддържа връзка с нас. В момента, в който при него се появят някакви симптоми, той не трябва да хуква панически към поликлиниката, болницата или аптеката, а да се обади на личния си лекар. След това ние задвижваме процедурата. Обаждаме се в центровете, осигуряваме специализиран транспорт и медицински специалисти, за които са осигурени всички необходими предпазни средства. Пациентът се извозва до лечебното заведение и се настанява за изследване, карантина и евентуално лечение”.

Тревога и презапасяване в Солун и Атина заради коронавируса (ВИДЕО)

„Симптомите са повишена температура, суха кашлица, болка в гърлото, силна отпадналост, възможно е да има и хрема. Терапията е основно патогенетична - вливане на глюкозни разтвори, витаминни препарати и симптоматично лечение. Ако настъпи усложнение, се преминава към интензивно лечение. Като цяло лечението е подобно на това при другите вирусни заболявания, на заболяванията на долните дихателни пътища, нищо по-специфично няма”, поясни от своя страна полк. доц. Георги Попов, началник на Катедрата по инфекциозни болести на ВМА.

По време на брифинга бе засегната и темата за втората грипна вълна у нас. Главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев поясни, че не очакваме такива стойности, каквито наблюдавахме по време на сезонната грипна епидемия.

 

 

„Все пак на отделни места са възможни по-значителни повишения, включително и обявяване на повторно затваряне на училища. Това вероятно няма да повсеместно”, допълни още той и добави: „Грип В се лекува само със симптоматични средства. Типичните за грип А препарати не са ефективни за грип В. Личната отговорност и дисциплина са ключови, защото всеки трябва да полага грижи за собственото си здраве и за здравето на своето семейство”.

Междувременно от МВнР уточниха, че във връзка с повишаване броя на заразените с коронавирус в Южна Корея и Япония е повишен индексът на риска за пътуване до двете дестинации от ниво 1 (Без особени препоръки) до ниво 2 (Повишено внимание). За Япония са публикувани и съвети за българските граждани, които ще пътуват натам – основно за спазване на личната хигиена, а за Южна Корея – да не се пътува, освен в много наложителни случаи.

По-късно днес - в 11. 30 часа, в Министерски съвет ще бъде представен доклад за взетите мерки, направените препоръки и ще бъдат взети оперативни решения.

Вицепрезидентката на Иран е болна от коронавирус

Евакуираха 20 български ученици от Италия, няма потвърден случай на коронавируса у нас (ВИДЕО)

Макрон: Изправени сме пред криза и епидемия

Данните за коронавируса в Китай сочат положителна тенденция

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК