Въвеждат се и ограничения при имотните сделки

Срокове за подаване на документи в Агенцията по вписванията се удължават с три месеца, заради извънредното положение. Въвеждат се и ограничения при имотните сделки.

От началото на извънредното положение в страната, натоварването в Агенцията по вписванията е значително по-ниско от обичайното. “В Търговския регистър при обичайна бройка на ден около хиляда заявления, в момента имаме не повече от половината. С изключение на имотния регистър услугите на останалите три са изцяло онлайн”, каза Габриела Козарева, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията.

Коронавирусът стигна и Сливен, случаите вече са 242 (ВИДЕО)

В имотния регистър обаче пет от услугите се предлагат само на гише. А там се наблюдава и осезаем спад на сделките. С приемането на извънредното положение, нотариалните удостоверявания са ограничени, като могат да се изпълняват само “неотложни”. “Неотложно е това удостоверяване, което ако не бъде направено своевременно би довело до претърпяване на вреди от страните. В момента закона изисква от нас да осигурим дежурни нотариуси по един на 50 хиляди”, обясни Красимир Анадолиев, председател на Нотариалната камара

А докато пазарът е в застой, брокерите на недвижими имоти търсят вариант да се адаптират към ситуацията и да модернизират услугите си. “Ние се опитваме да използваме максимално това време, за да дигитализираме бизнеса с недвижими имоти и с всеки изминал ден естествено напредваме”, коментира Ирена Перфанова от национално сдружение "Недвижими имоти".

Спират да текат срокове за осигурените лица за периода на извънредното положение

Освен промените при имотните сделки, различни са вече и сроковете за подаване на заявления за годишни финансови отчети и декларациите за липса на дейност. “Кампанията, която трябваше да приключи към 31-ви март за подаване на нулеви декларации е удължена до 30 юни. А срокът за подаване на годишни финансови отчети по Търговски регистър - от 30 юни до 30 септември”, уточни Габриела Козарева.

А нулевите декларации вече ще се подават еднократно, докато не настъпи промяна в обстоятелствата.

Репортер: Лилия Мустакова

 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП