Камионите със стоката са били върнати обратно

Близо 25 тона вносни зеленчуци с наднормено съдържание на пестициди хвана Българската агенция по храните. Тировете са били спрени преди да стигнат до зеленчуковите борси и тържищата у нас. Те са били хванати на границата с Турция, при пункта "Капитан Андреево", както и на границата със Северна Македония при "Златарево". При лабораторни изследвания здравните власти са установили пестициди над допустимите норми. Камионите със стоката са били върнати обратно.

Спряха 20 тона вносни зеленчуци заради пестициди

Над 30 тира с вносна стока всеки ден влизат в най-голямата борса за плодове и зеленчуци в Южна България- тази край Първенец. Оттук продукцията стига до сергиите на пазара.

"При нас основният внос е от Турция и от Гърция.- ябълки, домати, краставици и други зеленчуци. Имаше от Италия, но в момента от там вносът го няма . От Албания и Македоия има, но те са в по-малък обем", обясни управителят на тържище “Първенец“ Илия Гатев. Стоката, която търговците на борсата предпагат, задължително е със сертификат, че няма пестициди.

В България няма зараза от вируса на кафяво набраздяване по плодовете на доматите

"Това е контролът на нашите институции. Той трябва да бъде стриктен. Ние сме за това. Ние се стремим това, което се търгува, да е качествено и полезно за хората", добави Гатев.

Само за денонощие на „Капитан Андреево“ са хванати няколко тира при опит да внесат 15 тона чушки от Турция със завишено съдържание на пестициди. А два тира с близо 10 тона домати са спрени на влизане от Северна Македония. Наличието на опасни химикали се установява със специална апаратура.

БАБХ спря внос на пипер и нар с пестициди от Турция

"При пресните зеленчуци като домати,карставици, лук и маруля остатъците от пестицидите се установяват с газхроматографски метод, който процедурата му отнема пет часа. + Появата на тези пикове показва, че има наличие на пестициди", обясни Диана Георгиева, анализатор в лаборатория “Алименти“- Пловдив.

Според специалистите натрупването на пестициди в човешкия организъм е опасно. Заради ситуацията с коронавируса пазарите у нас и следващите месеци ще разчитат повече на вносна стока. Само за месец инспекцията по храните е хванала общо 51 тона зеленчуци с пестициди при опит да влязат в България и да стигнат до пазарите.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.