80% от месото родно производство е реализирано на пазара по Великден

Цените на агнешкото за Гергьовден остават без промяна. 80% българско месо е реализирано на пазара по Великден. Това отчитат от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Останалите 20% щели да стигнат за 6 май, което е съхранило бранша.

Танева: Трапезата ни за Гергьовден може да бъде изцяло българска

Глътка въздух за овцевъдите у нас след Великден. Такава равносметка правят животновъдите, след като държавата успя да наложи мярката във всички магазини да има само българско агнешко месо. Продукцията на Красимир Кирилов от Велико Търново не е стигала до големите хипермаркети, а е била изкупена още от малкия му магазин.

„Аз оставих малка част от стадото. От 400 животни ги намалих драстично и нямах никакъв проблем с реализацията”, посочи Кирилов.

 

 

Цената на месото и за Гергьовден остава без промяна – между 14 и 16 лева за килограм. От бранша вече разработват и друга мярка, която да съхрани животновъдите, които са затворили цикъла – произвеждат в собствени мандри кисело мляко, сирене и кашкавал.

„Да се ограничи влагането на млека, които не са от България, защото в Българския държавен стандарт има една такава вратичка. Искаме да дадем на българския потребител гаранции, какво слага на масата”, обясни съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

Очакват двоен ръст на реализацията на агнешко месо у нас

„Българинът все още яде боклуци – месо и млечни продукти. Ако ние не излезем и не заявим, че няма да ядем боклуци, а качествени продукти, като останалите европейци, то това няма да спре”, допълни Караколев.

За целта животновъдите у нас, които са над 25 000, планират да се кооперират и предлагат в свои магазини качествена продукция. Вече пета година така прави Красимир Кирилов.

„С това трябва да се докажем на пазара – нашата продукция е на 100% само от мляко. Това, което правим от месо е на 100% само месо”, разясни Кирилов.

Повече гледайте във видеоматериалите. 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.