Това, че някои скочиха срещу несъществуваща ваксина, е смайващо, добави той

След като се мерят дрехи, трябва леко да се напръска тъканта със спирт или дезинфектант, който няма да ги увреди, обясни в студито на „Събуди се“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

„В последните седмици се разбра, че вирусът остава и върху дрехите, като тяхната материя може да го задържи няколко часа. Когато някой пробва дрехата е нужно леко напръскване със спирт или дезинфектант, който няма да я повреди. Всеки магазин може да си позволи по една UV лампа, която да изполват за дезинфекция на тези дрехи в пробните“, каза той.

На въпрос безопасни ли са моловете за посещение предвид коронавируса той посочи:

„Въздухопроводите в моловете са проблем, когато се вкарва въздух от едно помещение в друго. Именно това не трябва да се допуска“. По думите му, въздух отвън може да се вкарва в помещенията, но не бива хората да бъдат в помещения, в които въздухопроводите вкарват въздух, охлаждат го и го връщат пак вътре, защото е опасно.

„За да направим това облекчение на мерките по отношение на моловете, се гледа много сериозен анализ на моловете. Слава Богу, за разлика от други западноевропейски държави, все още имаме система на РЗИ, в която има специалисти“, каза още той.

Относно самолетните полети той обясни, че именно тези места са развъдник за вируси. Това е причината да има изискване в кабината да влиза свеж въздух. „Опасното е, когато някой кашля и върху него духа климатичната инсталация. По този начин вирусът би се разпространил“, казва проф. Кантарджиев.

"В нашата страна не е затворено нито едно предприятие заради коронавируса. Икономиката ни страда много, защото тази на Западна Европа също е поставена в трудно положение. Мерките взети у нас, бяха по отношение на ресторантите, големите търговски вериги и сладкарниците.q заяви Кантарджиев.

36 нови случая на COVID-19, заразените са 2211 (ВИДЕО)

„Когато излезе протоколът на най-сериозната медицинска институция в Атланта - Центърът за контрол и превенция на заболяванията, тогава се наложи хлорохина и азитромицина. Ние анализирахме всички тези данни заедно с МЗ. Тогава предложихме само утвърдените протоколи за хлорохина. В момент на световен дефицит нашата държава намери нужната субстанция. Имаме възможност да лекуваме българите с най-доброто и доказано средство против коронавируса“, заяви проф. Кантарджиев.

Пренасят ли кърлежите COVID-19? (ВИДЕО)

Той добави, че ваксина се прави бавно. Правят се опити върху животни, но процесът до прилагане при хората е дълъг.

„Важно е, че народът ни разбра. Това е най-важното. Да можеш да убедиш образованите и интелигентните бързо. Надявам се времето да е сухо и горещо, за да се чувства дискомфортно вирусът“, завърши проф. Кантарджиев.

Целия разговор гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.