Според него обаче решението е закъсняло
„Намаляването на ДДС за ресторантите е изключително добра мярка. Този данък определя голяма част от бюджета на едно заведение”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” шеф Иван Манчев.
„Ние работим с огромен марж, в който тези пари трябва да бъдат насочени към персонала и други неща. Ние бяхме ощетени страшно много от пандемията. Ние всъщност сме най-ощетеният отрасъл в момента и ресурс няма от никъде”, добави Манчев.
9% ДДС за хотели, ресторанти и книги от 1 юли 2020 г.
Според него ходът с намаляване на ставката за ресторантите е трябвало да бъде направен по-рано. „В туризма хотелиерите бяха с 9%, а само ресторантите бяха с 20%. А ние заедно правим един голям продукт”, посочи още кулинарят.
Той смята, че мярката 60/40 не е сработила. „Трябваше да изплатим всички заплати и осигуровки. Ние обаче нямаме един лев приход. За да кандидатстваме за 60/40, трябваше да сме платили всички данъци, да сме пуснали годишна данъчната декларация и чак тогава да го направим. Това не сработи”, заключи Манчев.
Целия разговор гледайте във видеото.
Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.